Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 17 feb 2017 / 12:59 uur

Deze YouTubers roepen je op om te gaan stemmen

Er wordt razend populaire YouTubesterren vaak verweten dat diepgang in hun video’s ontbreekt. Niet zo gek, want het uitpakken van gratis cadeaus, make-uptutorials, bizarre stunts en het verslaan van games scoort doorgaans beter dan wanneer er een ‘stoffig’ onderwerp wordt aangekaart.

In de aanloop naar de verkiezingen lijken steeds meer social influencers echter het tegendeel te bewijzen: ze proberen jongeren juist bewust te maken van hun democratische recht. En dat zijn zeker niet de minste namen: YouTubers als Anna Nooshin en Mascha Feoktistova (samen goed voor ruim 67.000 volgers) vertellen in hun meest recente vlogs waarom we bewust moeten zijn van de recente politieke ontwikkelingen in Amerika en waarom stemmen op 15 maart zo belangrijk is.

De Partij voor de Dieren heeft zelfs een vlogger aangesteld als lijstduwer. Zouden deze invloedrijke internetsterren met een grote jonge achterban jongeren over de streep kunnen trekken om te gaan stemmen?

1 Mascha Feoktistova (Beautygloss) – 556.000 volgers op YouTube

Mascha begint haar video direct met een disclaimer: „dit is niet waar ik normaal over praat in vlogs, eigenlijk.” In de ruim zeven minuten durende vlog legt ze uit waarom het belangrijk is om te gaan stemmen (‘wie niet stemt, keurt alles goed’) en waarom het belangrijk is hierover na te denken. Hoewel Mascha op veel kijkers kan rekenen (de video is ruim 71.000 keer bekeken), zijn lang niet alle reacties positief. Zo schrijft een YouTubegebruiker: ‘Als je de comments leest, weet je weer waarom YouTubers liever niet over politiek praten…’

2 Teske de Schepper (Teske) – 331.000 volgers op YouTube

De 21-jarige Teske bespreekt de verkiezingen (nog) niet in haar persoonlijke vlogs, maar is onlangs wel door Partij voor de Dieren naar voren geschoven als lijstduwer. In een video van de partij zegt ze dat politiek toch nog niet zo’n ‘sexy’ onderwerp is onder jongeren, maar dat ze het wel heel ‘cool’ vindt om haar normen en waarden te laten zien in de keuze voor Partij voor de Dieren en hoopt zo jongeren te stimuleren om ook te stemmen.

3 Jiami (Jiami Jongejan) – 193.000 volgers op YouTube

Hoewel de 17-jarige Jiami zelf nog niet mag stemmen, wil ze in een van haar laatste video’s wel een politiek statement maken. Ze vertelt dat ze YouTube niet het beste platform vindt voor politiek (‘waarschijnlijk komt er alleen ruzie van’), maar dat ze nu een mening heeft die best wel veel mensen met haar zullen delen. Jiami is anti-Trump. Om dat statement kracht bij te zetten, besluit ze het met graffiti op een muur te vereeuwigen.

4 Anna Nooshin – 123.000 volgers op YouTube

„Best wel eng”, zo begint de doorgaans zo zelfverzekerde Nooshin haar video. „maar het moet, vind ik.” De in Iran geboren Nooshin laat zich uit over het omstreden inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump. Anna hoopt samen met haar volgers iets te kunnen bereiken. „De enige manier waar ik iets kan doen, is jou op te roepen iets te gaan doen. Dat kun je doen door te gaan stemmen. Denk niet dat dat geen verschil maakt, kijk maar naar Amerika.”

5 Bonnie Nottroth (Boncolor) – 19K volgers op YouTube

De 24-jarige Bonnie verkondigt een heldere boodschap. Haar vlog luidt: op wat voor soort partij ga ik stemmen? In de video vertelt ze aan de hand van de Stemwijzer op wat voor soort partij ze gaat stemmen. Bonnie: „ik ben er bewust van dat de Stemwijzer geen ultieme waarheid is, maar ik vind het een toegankelijke manier om dit in een video te behandelen.”

6 Annemerelcom (Annemerel de Jongh) – 5000 volgers op YouTube

Terwijl blogger en Metro-columniste Annemerel in haar auto haar beklag doet over haar haarsituatie (‘het warme water deed het niet meer, er zit nog shampoo in’), verzucht ze: „Maar er zijn ergere dingen op de wereld. Zoals de Trumpsituatie. Weet dat me dit heel veel doet en dat ik er continu aan denk. Ik weet niet wat ik eraan kan doen, maar ga alsjeblieft op 15 maart naar de stembus en laat je stem horen. Zodat zoiets hier nooit kan gebeuren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze YouTubers roepen je op om te gaan stemmen
Sluiten