Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 10 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

5 slechte gewoontes waarmee je je haar beschadigt

Oké, we maken allemaal fouten. Maar als het op je haren aankomt, wil je deze liever zoveel mogelijk vermijden. Er zijn een aantal gewoontes waarmee je wellicht zonder dat je het doorhebt je haren aan het beschadigen bent.

Tijdens het kammen, na het wassen, met je elastiekje. Je kunt het zo gek net bedenken of de voor jou dagelijkse bezigheden hebben een beschadigende factor. Metro Lifestyle zet de 5 meest voorkomende fouten op een rij.

1. Borstelkeuze

Een nieuw borstel nodig? Dan let je er misschien op hoe de borstel eruitziet, hoe hij in je handen ligt en hoe de pinnen van de borstels eruitzien. Maar met name waar deze pinnen van gemaakt zijn en hoever deze uit elkaar staan is van belang voor jouw haartype. Een borstel van varkenshaar is niet de allerbeste keuze. Want de structuur van deze borstelpinnen grijpt je haar heel stevig vast en haalt de natuurlijke oliën uit je haar. Je kamt je haar er misschien wel snel en grondig mee uit. Maar op den duur zul je door de wrijving de buitenlaag van je haar beschadigen. Gebruik de borstel vooral niet als je haar nat is.

2. Vlechten

Ben je dol op een grote vlecht, maar heb je geen geduld om te wachten totdat je haar droog is? Beter wel! Want als je nat haar in een strakke vlecht doet, heb je grote kans dat je het haar flink aan het beschadigen bent. Nat haar is namelijk de helft meer elastischer dan droog haar. Dit betekent dus dat als jij het in een strakke vlecht draagt. je jouw haar als het ware uitrekt. En wat uitrekt, rekt niet meer terug. Toch even droog föhnen voor het invlechten?

3. Stijlen

Stijl jij vaak je haar en is je routine eerst olie aanbrengen en dan stijlen? Hoeveel producten ook prediken dat dát de beste manier is om je haar te beschermen tegen de hitte, dat is het eigenlijk niet. Want wat gebeurt er als je olie in een hete pan gooit? Precies. Als jij olie in je haar doet en het vervolgens met flink wat hitte gaat stijlen, verbrand je de bovenste laag van je haar. Breng dus ná het stijlen je producten in.

4. Borstelen

Begin met het uitborstelen van je haren áltijd onderaan. Als je vanaf de wortels naar beneden kamt, zul je alle klitten alleen maar groter maken door ze op te schuiven. Bovendien zul je voor je gevoel nóg harder moeten borstelen om alle klitten eruit te halen. Conclusie: je haar is uiteindelijk wel uitgeborsteld, maar echt gezond is het niet voor je haar.

5. Nat haar

Pak jij na het wassen van je haren automatisch de borstel en de föhn erbij? Zorg er dan voor dat je het niet zeiknat uitkamt of föhnt. Want zeiknat haar is extreem kwetsbaar. Zorg dat je haar handdoekdroog is voordat je er iets mee gaat doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.