Evie Westland
Evie Westland Lifestyle 15 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Deze beautyproducten kun je beter niet uitlenen

Met liefde deel jij jouw favoriete make-up en beautyproducten met je vriendinnen. Van foundation tot mascara: waarom zou je zelf nieuwe kopen, als je ook kunt delen?

Voor een stapavondje leen je even die mooie rode lipstick van je beste vriendin en later op de avond smeer je een dikke laag crème van je huisgenoot op je gezicht (want waar heb je anders vrouwelijke huisgenoten voor?).

Toch blijkt dat je de meeste beautyproducten beter niet kunt delen. Dermatoloog Dendy Engelman vertelt aan Elle welke producten je uit hygiënisch oogpunt eigenlijk helemaal voor jezelf zou moeten houden. Want het motto ‘sharing is caring’ gaat zeker niet in alle gevallen op. Maak jij je schuldig aan het uitlenen of juist lenen (lees: stiekem stelen) van deze producten?

1. Mascara
Het uitlenen van mascara is vragen om ontstoken ogen. In het borsteltje kunnen veel bacteriën en virussen huizen, die makkelijk over te brengen zijn. Bovendien hebben je ogen veel minder natuurlijke bescherming dan bijvoorbeeld je huid.

2. Crèmes en andere beautyproducten uit een potje
Alles waarbij je je handen of vingers in een potje moet stoppen, is een broedplaats voor bacteriën. Crèmes, lippenbalsem, foundation; noem het maar op. Daarom moet je het niet alleen niet met anderen delen, maar ook zelf je handen goed wassen voor het gebruik ervan. Zestig procent (!) wordt namelijk opgenomen door je huid, dus je wil liever niet dat ieders vieze vingers daarin worden meegezogen.

Deze beautyproducten kun je beter niet uitlenen
Foto: Pixabay

3. Lippenstift
Lipstick, lipgloss en lippenbalsem delen is een big no go, volgens Engelman. De reden: een koortslip. Want zelfs al heb je nog nooit tekenen van een koortslip vertoond, het kan alsnog in je systeem zitten. En die kun je dan makkelijk overbrengen op een ander. Of andersom: als jij een lippenstift van een vriendin leent, loop je kans het virus op te lopen. Beter niet doen dus.

4. Scheermes
Je zou denken dat het niet veel kwaad kan: even het scheermes van je vriend of vriendin lenen. Toch laat je dat na deze info de volgende keer waarschijnlijk wel uit je hoofd: volgens Engelman kan het delen van een scheermesje je namelijk genitale wratten of herpes opleveren. Ieuwl!

Misschien wil je niet onaardig overkomen, en zou je het liefst juist wél beautyproducten met je vrienden delen. Daarom tot slot nog een lijstje met dingen die je geheel veilig kunt uitlenen:

1. Alles wat uit een pompje komt: haarlak, foundation, lotion; noem maar op.
2. Los poeder (gebruik wel een schone borstel)
3. Lippen- of oogpotloden – mits je ze slijpt voor gebruik
4. Nagellak
5. Haarborstel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.