Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 28 jul 2016
Leestijd: 4 minuten

Wil je lang haar? Doe deze dingen dan vooral niet

Een nieuw seizoen staat voor de deur, geen beter moment om je haar een update te geven. Want als je het graag lang en gezond wilt laten groeien, dan komen daar een paar strikte spelregels bij kijken. Metro Lifestyle sprak twee haarexperts.

Jeroen den Hartog (26) en Evert Jan de Jong (33) van kapsalon SIM SON uit Utrecht leggen uit:

„Eigenlijk is de belangrijkste regel, dat wanneer je je haar wilt laten groeien dat je er zo min mogelijk mee moet doen.” Dat klinkt nogal tegenstrijdig uit de mond van een kappersduo, maar dat is wel hoe het werkt. „Er zijn heel wat dingen die je beter kunt laten wanneer je het laat groeien”:

Haarverf

„Je moet het minder verven. Laat je haar niet verven omdat het hip en leuk is. Op het moment dat je je haar gaat verven, beschadig je namelijk de punten. Als je je haar laat groeien, dan worden die punten langer en ouder. Op een gegeven moment speelt dat parten en blijf jij achter met lang haar met gortdroge punten. Zo min mogelijk verven, dus.”

Borstelen

„Rustig borstelen! Ga niet als een gek door je haren heen. Je ziet vaak dat vrouwen als een bezetene hun haren kammen en dat je ze ook echt hoort borstelen. Daardoor breekt er gigantisch veel haar af. Begin onderaan met borstelen en werk langzaamaan naar boven toe.”

Kamroutine

„Borstel je haar vooral niet te vaak. Als je snel last hebt van klitten en knopen is het logisch dat je je haar wat vaker borstelt, maar doe het alleen als het hoognodig is. Zo’n één of twee keer per dag is voldoende. Onder de douche bijvoorbeeld, of erna. Wanneer je nat haar borstelt, zorg dan dat je eerst conditioner erin doet voordat je gaat kammen. Dan is je haar zachter en zijn de grootste knopen en klitten er al uit.”

Kam of borstel

„Het is niet voor niets dat een kapper altijd een kam pakt. Want bij een klit kan je er met een kam niet doorheen, dan moet je rustig kammen en voorkom je dat je het haar beschadigt. Van een borstel zijn we geen fan! Kies een grove kam, en ga je haar knoopje voor knoopje door. Dit kost veel minder tijd dan je denkt en je houdt meer haren over.”

Wassen

„Niet alleen wanneer je een lange haardos wilt kweken, maar ook wanneer je je haar gezond wilt houden, is het belangrijk dat je een ‘gezonde’ wasroutine hebt. Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”

Droogshampoo versus zoutspray

„Het is maar net wat je smaak is. Van droogshampoo wordt je haar natuurlijk stug en zie je de deeltjes van deze spray vaak zitten. Het lijkt alsof je van een hele stoffige zolder komt. Voor sommige mensen werkt droogshampoo goed om het haar iets wilder en warrig te maken. Je moet op zoek naar de juiste harmonie, wat wel en niet werkt voor jouw haartype. Als je hetzelfde warrige effect wilt creëren als bij droogshampoo, kun je ook voor zoutspray kiezen. Dat maakt je haar ook stug, maar het voordeel hiervan is dat je het er met water uitwast en geen laag-op-laageffect creëert.”

Conditioner of crèmespoeling

„Die twee zijn niet hetzelfde. Bij de kapper krijg je altijd conditioner of een masker, nóóit een crèmespoeling. Over het algemeen is het grootste verschil tussen de twee dat een conditioner verzorgend is, een crèmespoeling puur een ontwarrer. Je krijgt je haar wel makkelijk uit de knoop, maar crèmespoeling verzorgt niet. Het verzwaart zelfs een beetje, waardoor je haar snel lijzig wordt.”

De puntjes

„Wil je je haar laten groeien, dan moet je het zo min mogelijk knippen. Dus óók niet de punten. Het is een fabeltje dat wanneer je je puntjes knipt je haar sneller groeit. Haar is dood materiaal, dus wanneer je de puntjes afknipt, heeft het haar dat niet door. Het wordt feitelijk niet plotseling gezonder, het oogt vaak wel iets gezonder. Laat je haar ook niet ‘snijden’ of uitdunnen bij de kapper als je het wil laten groeien. Want dan schraap je de punten er letterlijk vanaf, en maak je de puntjes nog dunner. Met als resultaat dat de onderste tien haren zo dood zijn als een pier.”

Haarmythes

1. Dode puntjes knippen helpt bij het groeien. Nee, het haar is dood materiaal en merkt niet dat er iets wordt afgeknipt.

2. Föhnen is schadelijk voor je haar. Nee, een föhn kan namelijk nooit zo warm worden dat het je haar beschadigt. Als je je haar föhnt, kan het wel pluizig worden, maar het beschadigt niet. Stijlen kan wel schadelijk zijn als je hem te warm zet of als je twee keer per dag op de heetste stand je haar stijlt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wil je lang haar? Doe deze dingen dan vooral niet
Sluiten