Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 14 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Science says: fit worden door aan sporten te denken

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar Britse wetenschappers hebben ontdekt dat door te denken aan sporten, je daadwerkelijk fitter wordt en meer gebruik maakt van je spieren.

De techniek heet ‘motor imagery’ en werd afgelopen week in het BBC2 programma ‘Tonight’s Trust Me, I’m a Doctor’ gepresenteerd. Volgens onderzoeker dr. Michael Mosley wordt deze mentale training vaak toegepast bij atleten. Maar kan de gewone mens hier ook baat bij hebben?

Zeven proefpersonen waagden zich aan een maand lang aan zogeheten ‘mentale trainingen’, vijf dagen per week. Dat klinkt zwaarder dan het is: ze moeten denken aan een fysieke work-out, zonder deze daadwerkelijk uit te voeren. Dat gaat zo: vijftien minuten per werkdag moesten de proefpersonen zich indenken dat ze op een fitnessapparaat zaten en écht kracht zetten.

Groots effect

Je zou denken dat dit geen effect zou hebben, maar niets bleek minder waar. Hoewel de spiermassa gelijk bleef bij alle proefpersonen, bleek dat de spieren veel meer gebruikt werden door voorheen. Een whopping zeventig procent tegen de vijftig procent voor het experiment. Bij één proefpersoon werd er zelfs 33 procent verschil gemeten.

Doorbraak

Volgens doktor Mosley mogen we spreken van een doorbraak. Door mentale training groeit de spiermassa niet, maar verbetert het aanzienlijk. En dat gegeven is door middel van deze test bewezen. Volgens Mosley helpt mentale training de hersenen een training te oefenen en zo meer spieren te activeren. „Je krijgt door deze training geen grotere spieren, maar gebruikt meer dan je dacht dat je hebt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.