Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 jul 2016 / 08:47 uur

Baas over eigen buis, hoe werkt dat?

Een reiszender, geschiedeniszender, Britse nieuwszenders en nog een paar kook- en natuurzenders. Grote kans dat jij niet naar al deze kanalen kijkt, maar ze wel standaard in je tv-pakket zitten. Daar wil staatssecretaris Sander Dekker verandering in brengen.

Weg met die grote pakketten en meer keuze aan de tv-kijker. Zes vragen over een ‘à-la-cartemenu’ voor tv-kijkers.

Waarom hebben we nu standaard zoveel zenders?
Aanbieders van tv-pakketten zijn in Nederland bij wet verplicht om in een standaardpakket minimaal dertig tv-zenders te leveren. Deze verplichting is bedoeld om ‘de toegang tot een gevarieerd aanbod van zenders te garanderen’. Aanbieders mogen zelf bepalen uit welke dertig of meer zenders het basispakket bestaat, zolang de zogenoemde ‘must carry-kanalen’ er maar in zitten. Dat zijn NPO 1, 2, 3, drie Vlaamse zenders, een regionale en een lokale publieke zender.

Wat is het plan?
Nederland is het enige land dat een minimum aantal zenders in een basispakket verplicht. Staatssecretaris Sander Dekker vindt, zoals het een echte VVD’er betaamt, dat we het hier met minder regels kunnen doen. De verplichting van een minimaal aantal zenders wil hij afschaffen. Maar een definitieve beslissing of en hoe de Mediawet wordt aangepast, heeft hij nog niet gemaakt.

Mag je dan straks volledig zelf je pakket aan zenders kiezen?
Dat zou kunnen, eventueel met een minimumaantal zenders. Maar als de wet wordt aangepast, is het straks waarschijnlijk aan de aanbieders zelf om te bepalen hoe de tv-pakketten er uit gaan zien. Die kunnen er dan bijvoorbeeld ook voor kiezen een kleiner basispakket aan te bieden dat, als de klant dat wil, kan worden uitgebreid met losse zenders of met pakketjes. De acht ‘must carry-kanalen’ zullen naar alle waarschijnlijkheid wel altijd ‘verplicht’ blijven.

Zitten we hier op te wachten?
Bijna 63 procent van de Nederlanders wel, zo blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media (CvdM) in opdracht van Dekker. Nog eens bijna 25 procent maakt het niet uit. 7 procent wil het echt niet. Het zijn vooral de 65-plussers die in de stress schieten van zelf samenstellen. Verder zit er een verschil in mening tussen hoog- en laagopgeleiden. Hoe hoger opgeleid, hoe meer mensen volmondig: ‘ja’ zeggen tegen het zelf samenstellen van het tv-pakket.

Welke zenders zullen sneuvelen?
Dat hangt dus volledig af van de klant zelf. Maar uit het onderzoek van het CvdM blijkt dat de Duitse zender ZDF, Travel Channel en BBC Four van de veertig grootste zenders het minst populair zijn. Verder zouden ook relatief weinig mensen bij keuzevrijheid kiezen voor MTV, Disney Channel en Ketnet. Laatstgenoemde is een ‘must carry-zender’.

Welke zenders dan wel?
Gemiddeld kiezen Nederlanders voor 25,3 zenders in hun pakket. Hierbij werd nog niet gekeken naar wat dit dan zou kosten. Niet verrassend: de meest bekeken zenders worden het meest gekozen, namelijk NPO 1, 2 en 3, RTL4 en SBS6. Deze zenders worden in 86 procent van alle pakketten gekozen. Daarna volgen RTL 5, 7 en 8. De top 10 wordt afgesloten door Discovery Channel en National Geographic.

Experimenten

Er zijn in Nederland al voorbeelden van een ‘à-la-cartemenu’ tv-zenders. Zo biedt de dienst KNIPPR van T-Mobile, binnen de experimenteerruimte van de Mediawet, een basispakket van zestien tv-zenders, waaraan zenders los kunnen worden toegevoegd die maandelijks uit of aan gezet kunnen worden. KPN kwam eerder al met KPN-play. Ook in deze dienst wordt een kleiner zenderpakket aangeboden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Baas over eigen buis, hoe werkt dat?
Sluiten