Carolien Tsao
Carolien Tsao Lifestyle 4 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit betekenen jouw dode haarpunten

Het is hét teken dat je weer nodig toe bent aan een bezoekje aan de kapper: gespleten haarpunten, die door weersverandering of verkeerde verzorging kunnen ontstaan.

Maar lang niet alle doden puntjes betekenen hetzelfde.

Gemiddeld spenderen we anderhalf jaar van ons leven aan ons haar. Wassen, stijlen, föhnen en ga zo nog maar even door: alles voor een zo mooi uitziende coupe. De frustratie is dan ook groot als onze haren stuk voor stuk uit elkaar lijken te splijten. Maar wat betekenen die dode puntjes eigenlijk? Metro Lifestyle legt het aan de hand van de verschillende varianten uit.

1. De ‘normale’ gespleten punt

Dit is de soort die het meest voorkomt en is het begin van gespleten punten. De haarcellen worden grotendeels nog bij elkaar gehouden, maar hier en daar komen scheidingen tevoorschijn. Dit betekent dat je haar toe is aan verzorging, maar dat het nog niet te laat is. Wat je ertegen kunt doen? „Herstel ze door voedende shampoos, conditioners en serums te gebruiken”, aldus deskundige Eric Spengler tegenover Marie Claire.

Foto: Kevin Peralta

2. De mini

„De mini lijkt op de normale gespleten haarpunt en is een voorbeeld van dood haar in een vroeg stadium”, zegt Spengler. Deze betekenen bovendien dat je lokken schreeuwen om aandacht, maar dat ze nog te herstellen zijn.

Foto: Kevin Peralta

3. De drietand

Deze variant komt minder vaak voor dan de twee bovenstaande en laten dan ook zien dat je haar al wat meer schade heeft opgelopen. Ze proberen je te vertellen dat je intensief werkende maskers moet gebruiken, evenals dat je net wat vaker de schaar erin moet laten zetten.

Foto: Kevin Peralta

4. De boom

Alarm! Als je haarpunten er zo uitzien, kun je dat bezoek aan de kapper niet langer meer uitstellen. En een les voor de toekomst: gebruik producten die je haar beschermen tegen weersveranderingen.

Foto: Kevin Peralta

5. De kaars

De buitenste laag van je haar is aangetast als je haarpunten er op deze manier uit gaan zien. Het betekent wederom dat je een knipbeurt nodig hebt, maar in de tussentijd is het van belang om producten te gebruiken die vooral je punten aanpakken. Een voedende olie is een must.

Foto: Kevin Peralta

6. De knoop

Heb je krullen? Dan heb je de meeste kans dat dit je overkomt. Ze kunnen ontstaan tijdens het kammen, maar ook wrijving kan knoopjes aan de uiteinden van je haar veroorzaken. Je haar zal op die plekken snel kunnen afbreken. Wees iets rustiger met een haarborstel als je ontdekt dat je last hebt van knoopjes. Hoe voorzichtiger je met je lokken omgaat, hoe minder kans je hebt op het afbreken.

Foto: Kevin Peralta

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.