Carolien Tsao
Carolien Tsao Lifestyle 13 apr 2016 / 08:45 uur

Onderzoek: dus zó kun je het best ‘sorry’ zeggen

Is it too late now to say sorry?”, zong Justin Bieber in een van zijn hits van het album Purpose. Om even terug te komen op die brandende vraag van de zanger: nee, het is nooit te laat om je excuses aan te bieden.

Maar hoe kun je dat het best aanpakken om de kans op vergeving te vergroten? Met een simpele ‘het spijt me’ kom je namelijk niet altijd weg.

Volgens onderzoekers van Ohio State University zijn er zes stappen voor een geslaagd excuses. Roy Lewicki en zijn collega’s testten hun stappenplan uit op 755 vrijwilligers. Ze keken hierbij naar hun reacties op excuses die een paar of alle stappen bevatten.

Mijn fout

„Dingen als oogcontact en een oprechte blik van spijt in je ogen zijn belangrijk als je face-to-face je excuses aanbiedt”, aldus Lewicki tegenover Metro UK. „Ons onderzoek heeft uitgewezen dat het toegeven van de fout het allerbelangrijkst is. Zeg dat het jouw fout is, dat jij degene bent die iets verkeerd heeft gedaan.”

Het tweede belangrijkste? „Stel voor dat je het goedmaakt en je bereid bent actie te ondernemen om dat te doen”, zegt de onderzoeksleider. „Het minst belangrijk is om vergeving te vragen. Dat kun je eventueel achterwege laten.”

Nog even op een rijtje:

1. Laat zien dat het je spijt
2. Uitleg van wat er verkeerd is gegaan
3. Je verantwoordelijkheid nemen
4. Verklaring van berouw
5. Voorstellen hoe je het gaat goedmaken
6. Vragen om vergeving

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onderzoek: dus zó kun je het best ‘sorry’ zeggen
Sluiten