Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 19 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

5 dingen die je nagels zeggen over je gezondheid

Dat je je nagels moet verzorgen om er niet als een hobbit bij te lopen is één ding, maar dat je aan het uiterlijk van je nagels ook kunt aflezen hoe het met je gezondheid gesteld is… De heren van YouTube-kanaal SciShow leggen uit hoe het zit.

Vingernagels en teennagels zijn heus niet alleen decoratie of een hoopje dode huidcellen, ze helpen je dingen oppakken en je vingers beschermen. Maar ze geven je ook aan hoe gezond je bent op vijf verschillende manieren. Zo legt de presentator van het YouTube-kanaal uit:

1. Als je nagelriem opbolt

Dit komt doordat de huid onder je nagelriem waarschijnlijk niet genoeg (voedings)stoffen heeft gekregen via de bloedstroom van je handen. Dit kan komen doordat je een infectie hebt of een andere ziekte. Het lichaam schakelt dan de noodmodus aan, en bewaart alle voedingsstoffen voor activiteiten en organen in het lichaam met een hoge prioriteit. Je nagels komen daardoor op de tweede rang te zitten. Ook als je hoge koorts heb gehad kan het zijn dat je deze opbolling tijdelijk ontwikkelt.

2. Nagels met putjes

Dit is gelinkt aan huidziektes zoals eczeem, wat ervoor kan zorgen dat matrix (de basislaag cellen van je voet- of vingernagels) ontstoken raakt. Hierdoor ontwikkelt de basislaag zich ongelijk, waardoor je nagelbasis als het ware ‘depressief’ raakt en foutjes maakt bij het ontwikkelen van een nieuwe nagellaag.

3. Blauwe nagels

Heb je wel eens naar je nagels gekeken op een extreem koude dag? Ze zijn blauw. Dit komt door dat je tenen en vingers niet genoeg zuurstof krijgen waardoor het onderliggende nagelbed donkerder wordt en je nagels blauw uitslaan. Maar het kan ook duiden op longemfyseem of astma, omdat het lichaam overal niet genoeg zuurstof binnenkrijgt om te verdelen.

4. Gele nagels

Dit kan door veel verschillende redenen komen, bijvoorbeeld door een schimmelinfectie. Dit zorgt ervoor dat je nagel geel en hard wordt en niet zo prettig ruikt. Maar het kan ook door het ‘gele nagelsyndroom’ komen. Dat komt doordat de basislaag van je nagel wel nieuwe huidcellen produceert maar dit zeer traag doet. Hierdoor stapelt het op en krijg je een dikkere, gele nagel. Maar het kan ook door een ademhalingsziekte komen. Doordat er dan maar een kleine zuurstof voorraad is die de groei verslechterd. Of het komt door een probleem in je lymfestelsel, waardoor de proteïne door je lichaam vloeit. Dit is een ernstige oorzaak want dit kan duiden op kanker of mogelijk aids. Laat het bij twijfel dan ook controleren bij de huisarts!

5. Zwarte of bruine nagels

Dit kan komen door huidkanker, waardoor ook het nagelbed ‘ziek’ is en het een andere ongezonde kleur produceert. Het kan ook helemaal niets betekenen. Als je een persoon met een donkere huid bent bijvoorbeeld, dan komt het volgens een studie sneller voor. Zo heeft maar liefst 77 procent van de getinte mensen rond hun twintiger jaren aangegeven een donkere streep op hun nagel te hebben. En er was niets aan het handje!

Als je echt twijfelt over de vorm, de structuur of de kleur van je nagels; raadpleeg dan altijd de huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.