Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 1 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

’Verbied het houden van krokodillen in de huiskamer’

Krokodillen in je huiskamer. Het klinkt absurd, maar het gebeurt. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil nadat er vorige week twee krokodillen als ’bewakers’ van drugsgeld werden aangetroffen in een Amsterdams pand, een lokaal verbod op het houden van deze en andere gevaarlijke exotische dieren in huis.

De PvdD heeft dinsdag in een initiatiefvoorstel gevraagd om een verbod op het houden van krokodillen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en een inventarisatie naar andere gevaarlijke dieren die worden gehouden in de stad.

„Het is van de gekke dat de krokodillen die drugsgeld bewaakten in Oost niet in beslag genomen konden worden. Krokodillen horen niet in een woning in Amsterdam”, zegt Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de PvdD in Amsterdam. De krokodillen mogen op het woonwagenkamp in Oost blijven omdat de eigenaar hiervoor de benodigde vergunningen heeft.

Levensgevaarlijk

Op landelijk niveau wordt er gewerkt aan een zogeheten positieflijst voor reptielen waarop de diersoorten staan die thuis gehouden mogen worden. Van Lammeren wil hier niet op wachten. „Naast dat het dierenwelzijn in het gedrang is, is het levensgevaarlijk als deze dieren ontsnappen. Een verbod op het houden van dieren die een gevaar vormen voor mensen als ze ontsnappen, kan lokaal geregeld worden via de APV, dus laten we dat doen.”

Onder meer de gemeente Heerlen ging Amsterdam in een dergelijk verbod al voor. Hier werden vorig jaar twee krokodillen aangetroffen in een kelder. „Je denkt er misschien niet over na, maar er lopen mensen rond in de stad die deze dieren in hun huiskamer houden. Een absurde situatie”, zegt Van Lammeren.

Giftige reptielen

Hij vraagt vooralsnog om een verbod op het houden van krokodilachtigen. „Maar het liefst zien we dit voor alle exoten die een gevaar opleveren. Denk aan giftige slangen. Daarom willen we ook graag weten waar de politie in de stad nog meer tegenaan loopt.” In juli 2015 werden er twee pythons bij het grofvuil in Noord gevonden. Een paar jaar eerder wist een twee meter lange python uit een ventilatierooster te ontsnappen.

Vorig jaar is er een begin gemaakt met een positieflijst voor reptielen. Diersoorten die niet op deze lijst staan, mogen na invoering niet meer door particulieren gehouden worden. Sinds 2015 is er wel een positieflijst voor zoogdieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.