Gina Pesulima
Gina Pesulima Lifestyle 23 jan 2016 / 14:17 uur

9 Tips voor het IFFR

Het International Film Festival Rotterdam is in aantocht. Ben jij erbij? Metro Lifestyle tipt dé films die je niet mag missen. Veel kijkplezier!

In willekeurige volgorde:

1. Califórnia
Estela groeit in de jaren tachtig op in Brazilië, tegen de achtergrond van grote politieke veranderingen. In dit coming of age-verhaal is te zien hoe ze met haar vriendinnen toeleeft naar haar reis naar oom Carlos in het Amerikaanse Californië – het beloofde land. Met soundtrack vol eighties-hits, van onder anderen good old Bowie, New Order en The Cure. Genomineerd voor de VPRO Big Screen Award.

2. The Land of the Enlightened
Een landmijn kan óók je vriend zijn, weet ieder Afghaans kind. Als je ‘m voorzichtig uitgraaft, levert hij immers geld op. Fictie en documentaire, wensdroom en mythe: door de oorlog zijn onverenigbare realiteiten op perverse wijze verknoopt geraakt. Een soms pijnlijk intiem portret van Afghanistan. Houd zakdoeken paraat!

3. The Tribe
Een nieuwe leerling arriveert bij een kostschool voor dove tieners. Hun wereld wordt bepaald door macht, geweld en uitbuiting. Om te overleven moet je net als zij worden. Alleen de liefde biedt een uitweg. Radicaal drama, zonder enige dialoog: de gebaren zeggen meer dan woorden. Te mooi voor woorden!

4. As I Open My Eyes
De maatschappijkritische liedteksten van een Tunesische undergroundband bekrachtigen het verhaal van dit sterke debuut, dat zich enkele maanden voor het begin van de Jasmijnrevolutie afspeelt. Tiener Farah, de zangeres van de band, is de wilskrachtige belichaming van die rebelse geest. Seks en rock ’n roll voeren de boventoon.

5. Bang Gang
A modern love story! In de keurige buitenwijken van Biarritz vult de jeugd de tijd met school, naar het strand gaan, sms’en en… groepsseks. Van het een komt het ander: de zorgeloze escapades van deze bemiddelde tieners blijken al snel niet opgewassen tegen de echte wereld. Dromerig realisme dat er geen doekjes om windt.

6. Fado
Liefde aangelengd met jaloezie is een giftige combinatie. Het ging al een keer eerder mis tussen de tortelduifjes Fabian en Doro, maar zij besluit hem nog een laatste kans te geven. In Lissabon bloeit hun relatie weer op. Onvermijdelijk vervalt meneer echter in zijn oude patroon van achterdocht en paranoia. Met ernstige gevolgen. Lof voor de gekozen muzikale bijdragen (lees: Fado muziek) op de achtergrond.

7. The Daughter
Moet de waarheid koste wat kost boven water komen, ook als op de leugen een heel leven is gebouwd? Het pakkende dilemma is afkomstig van Ibsen, wiens theaterstuk De wilde eend model stond voor dit zinderende familiedrama, dat de abstracte filosofische vraag (who’s your daddy?) op een verrassend intieme manier uitwerkt.

8. L’ombre des femmes
Manon en Pierre lijken op het eerste oog het perfecte Parijse paar. Maar, ze zitten in een film van Garrel en dus zijn affaires, jaloezie en ruzie binnen handbereik. Een extra geliefde hier, een geheimpje daar; beetje bij beetje onthult deze levendige, romantische karakterstudie de finesses van wederzijdse ontrouw. Natuurlijk speelt ook de stad Parijs weer een belangrijke rol, gevangen in glorieus zwart-wit.

9. A Copy of My Mind
De nog jonge, maar veelbelovende schrijver-filmmaker Joko Anwar weet heus wel wat je in een Indonesische film wel en niet kunt laten zien (we think). Hij lijkt problemen met de censuur op te zoeken, maar dat past wel bij dit brutale verhaal over liefde, dvd’s, misdaad, corruptie en politiek. Ok, en een klein beetje porno.

Welke film(s) ga jij bekijken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
9 Tips voor het IFFR
Sluiten