Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 19 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Waarschuwing: rattenkak en urine in namaak make-up

De Londense politie waarschuwt de Britse inwoners voor namaak make-upproducten. Niet omdat namaak een ander woord voor nep is, maar omdat deze cosmetica mogelijk rattenkak of menselijke urine bevatten.

De politie in actie

Niet iedereen heeft het budget voor die ene mooie dure crème, dat lekkere mascara’tje of die bijster mooie lippenstift van dat grote merk. Dus wanneer een (giga) goede aanbieding zich (online) aandient betekent dit voor sommige mensen dat ze het direct aanschaffen. Echter steekt de Londense politie hier een stokje voor.

De Waarschuwing

Op de website van City Of London Police waarschuwt de politie voor dergelijke valse nepartikelen met gevaarlijke (en smerige) ingrediënten. “Cosmetica zou je natuurlijke schoonheden moeten vergroten, maar de valse producten doen zo ongeveer het tegenovergestelde. Onze algemene regel is: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook," aldus Maria Woodwall van het politiecorps uit Londen.

“Weinig mensen kennen de gevaren van deze cosmeticaproducten op hun gezondheid en daarom waarschuwen we het publiek om wakker te worden, en geen neppe of namaakproducten te kopen”, vertelt Maria op de website van de politie.

De gevaren

Na enkele labtesten waarbij de nepproducten onder het vergrootglas gelegd werden, is gebleken dat er onder andere cyanide, arsenicum, lood, kwik en andere gifsoorten in de producten zaten. Buiten het feit om dat het een smerig zaakje is, kan het schadelijk zijn voor je gezondheid.

Online shoppen biedt gevaar

De Londense politie vreest door de toename van online shoppen voor meer en meer fraudeurs in de cosmeticabranche. Daarom advisteert de politie dat je je goed moet laten adviseren voordat je iets aanschaft wat er op het eerste gezicht ‘aantrekkelijk’ uit ziet.

Op de website van de politie worden tevens tips gegeven hoe je het beste veilig online kunt gaan winkelen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Lees ook: Blind meisje is een ware expert met make-up

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.