19 juni 2017 om 09:43
Lezerscolumn van: oscar1970
oscar1970

Actueel

Op speciaal verzoek

Deze column in de krant?
25

Ik ben een feestbeest. Niet dat ik de beest uithang; dat laat ik graag over aan het Carnaval Des Animaux. Dat is daar veel beter in dan ik. Ook is het niet zo dat ik elk weekend op een of ander festival sta. Dat zou mijn portemonnee namelijk niet overleven. Ik kies mijn “joie de vivre” momenten zorgvuldig uit. Dansen op de klanken van wereldmuziek, gespeend van alcohol, zonder woorden, aan schoenen lak hebbend. Een wandeling door de natuur terwijl ik indrukken opdoe voor het boek dat ik schrijf. Een sporttoernooi met 600 gelijkgestemde maten, voorzien van vrolijke noten, aan conventies en schoenen lak hebbend. En ja, op zijn tijd ook een openluchtfestivalletje in een of andere stad.

Na verloop van tijd ben ik dergelijke evenementen ook zelf (mede) gaan organiseren. Het geeft een enorme voldoening om zoveel mensen te zien genieten van alles wat het evenement te bieden heeft. Soms is het eenmalig, soms een periodieke (meestal jaarlijkse) traditie. In het laatste geval proberen we het evenement van de vorige keer te overtreffen. Meer mensen, een beter programma, een groter aanbod.

Door de jaren heen heb ik behoorlijk wat organisatorische ervaring opgedaan. En dat kwam goed van pas, zo bleek nu. Er is mij gevraagd om assistentie voor een groot, jaarlijks evenement. Er waren namelijk wat protesten gekomen van een deel van de bevolking. Daar is inmiddels een oplossing voor; het is ieder jaar weer dezelfde beproefde oplossing: zij krijgen hun versie van het evenement zes maanden later. Lastiger was het vraagstuk hoe we dit evenement betaalbaar kunnen houden. De entree van dit evenement is namelijk altijd gratis geweest, en ik vind dat dat zo moet blijven. Maar de kosten worden wel elk jaar hoger en hoger, zo lijkt het. De vraag was dan ook of het evenement dit jaar wel zijn doorgang kon vinden. Lange vergaderingen waren het gevolg, soms met een hoop gedonder. Maar we zijn eruit.

We hebben namelijk ook eens gekeken naar de opbrengsten van het evenement. Met genoegen hebben we vastgesteld dat de waarde van de opbrengsten van dit evenement onbetaalbaar is. Geluk, plezier en vreugde laten zich namelijk niet in geld uitdrukken. Daarom vindt dit evenement, op speciaal verzoek van velen, ook dit jaar weer plaats. Gratis en voor niets, 94 dagen lang, 24 uur per dag, over het hele noordelijke halfrond: de zomer!

25