Het kabinet NU opblazen heeft geen zin, Lodewijk

Lief Paars Viooltje 14 aug 2017

Demissionair of niet, het is best lief is dat Lodewijk Asscher opkomt voor de leraren. Dat je deze groep zo snel mogelijk tegemoet zou moeten komen zijn we het allemaal over eens, maar om het huidige kabinet er voor op te offeren…? Dat lijkt me niet echt een goed idee.

Je krijgt dan het probleem dat zonder de PvdA de VVD het maar alleen moet oplossen voor de begroting van 2018. Als alles wordt overgelaten aan één partij, zou die dan vrolijk al zijn standpunten kunnen doorvoeren zonder tegenstand? Natuurlijk ben ik nog niet zo lang op deze aarde, dus ik weet niet of dit ooit eerder is gebeurd…maar toch.

Als Lodewijk denkt hiermee zijn partij weer lekker op de kaart te kunnen zetten, ja dan moet hij dat vooral lekker doen. Had het misschien niet beter geweest om ook eventjes te kijken naar zijn WWZ wet? En meteen ook maar eventjes staatssecretaris Wiebes aan zijn neus trekken om te sleutelen aan de DBA wet? Er is immers genoeg onvrede over het kabinet dat naast Nederland uit de crisis te hebben geplukt, toch ook voor onvrede bij haar burgers heeft bezorgd. Dat de leraren nu in de schijnwerpers worden gezet, lijkt een poging tot lijmen van wat er al stuk is. En dat door een partij die al flink heeft moeten incasseren voor een hard beleid.

Er zullen genoeg mensen zijn die misschien hadden gehoopt dat het kabinet eerder zou omvallen. Misschien dat het beleid van een nieuw kabinet minder hard om zich heen zou hebben geslagen. We zitten nog steeds in een formatie, we weten het gewoon niet. Vandaar dat ik me afvraag of deze good-will van onze beste vice-premier wel kosjer is? Het lijkt me een daad dat een beetje te veel too-little-too-late schreeuwt. Nogmaals, hij moet dat vooral doen hoor, maar dat deze ommezwaai pas komt nádat de PvdA een flinke mep heeft gehad…beetje vreemd.

Mocht Lodewijk Asscher flink genoeg zijn om ook echt het kabinet op te blazen, tja. Of hij daarmee ons, het volk, er van overtuigt dat de PvdA weer een echte volkspartij geworden is, dat weet ik natuurlijk niet. Maar ja, dan laat hij alles weer aan Mark Rutte over. Dan heeft hij geen zeggenschap meer.

Mochten we toch nog geen nieuw kabinet krijgen voor die tijd, is het dan niet beter om even te slikken en gewoon netjes mét de VVD een begroting maken? En dan je wensen/eisen/etc. op die manier doorvoeren? Dat lijkt me de beste manier om aan het volk te laten zien dan je je partij langzaam aan het veranderen bent. Misschien is dat zelfs het geloofwaardigst.

Normaal. Doen. Toch?