Netanyahu haalde geen bakzeil; veiligheid voorop!

Lettenburg 26 jul 2017

‘Netanyahu haalt bakzeil’, kopt de PZC vandaag en eindigt met ‘Deze slag om de Tempelberg heeft hij op alle fronten verloren’. ‘Israël plaatste de beveiligingsapparatuur twee weken gelden nadat twee Israëlische politieagenten door drie Arabische Israëliërs werden doodgeschoten met wapens die in het Tempelberg complex waren binnengesmokkeld. De daders werden in een daaropvolgend vuurgevecht gedood’, zo licht deze krant toe.
De Israëlische veiligheidsdiensten zouden Netanyahu gewezen hebben op de extreme gevoeligheid van de situatie: ’In vrijwel ieder Palestijns huis in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever hangt een ingelijste afbeelding van de Al-Aqsa moskee. Het is het belangrijkste nationale en religieuze symbool.’
Al-Aqsa betekent ‘de Verre’, zoals dit in hoofdstuk 17 van de Koran staat. Leon de Winter schrijft vandaag hierover: “[dr. Mordechai] Kedar geeft les aan de bar-Ilan University in Tel-Aviv en is gespecialiseerd in de Arabische cultuur. Kedar schrijft dat de Al Aqsa van de Koran niet de moskee in Jeruzalem is – die bestond namelijk niet in de zevende eeuw. Volgens ‘vroeg islamitische bronnen’ stond de ‘verre moskee’ in het plaatsje Ji’irrana buiten Mekka. Daar stonden twee moskeeën: de ene heette de ‘Nabije’ en de andere de ‘Verre’. Nergens in de Koran wordt Jeruzalem genoemd.
Alleen soennitische moslims wisselde destijds (…) de pelgrimstochten naar Mekka in voor Jeruzalem; de sjiieten gaan daarin niet mee.” Consequenties? Diep. De Winter: “Maar er zijn moslims die bereid voor Al Asqa Moskee een huis op de Westbank binnen te dringen om daar met een mes Josef Salomo (70) en zijn kinderen (…) voor de ogen van de familie (…) beestachtig af te slachten.” Ik lees daarover niets in het artikel van de PZC.
Heeft Netanyahu werkelijk ‘bakzeil gehaald’ en ‘op alle fronten verloren’ zoals de PZC ons -haar lezers – wil doen geloven? Zeker niet. ‘De detectors werden weggehaald na een telefoongesprek tussen premier Netanyahu en de koning Abdallah, waarin de Jordaanse vorst op zijn beurt meewerkte met de terugkeer van het Israëlische ambassadepersoneel naar de Joodse staat. De medewerkers zaten vast in het ambassadegebouw in Amman’, aldus de Telegraaf van vandaag.
Een politieke uitruil, dus. Netanyahu is niet voor één gat te vangen: hij wil nu apparatuur invoeren die onder meer gezichten kunnen herkennen. “Hoe je alle gebeurtenissen in Jeruzalem en Israël beoordeelt, ligt aan welke krant je leest”, stelt mr. Cees Freeke.