10 oktober 2017 om 23:50
Lezerscolumn van: Kloossie
Kloossie

Maand van de geschiedenis

Geluk

Deze column in de krant?
18

Is geluk iets van deze tijd?

Een mooie stelling die verschillende antwoorden kan krijgen.

Ja, geluk is iets van deze tijd. Of ik vorig jaar een geluksgevoel ervoer, of misschien wel volgende week, daar maak ik me vandaag niet druk om, dat heeft geen weerslag op mijn geluksgevoel van vandaag, van deze tijd.

Nee, geluk is van alle tijden. De dodo die zijn of haar maatje-voor-het-leven vond, of de Neanderthaler, Cro-Magnon of Homo Erectus die het geluk vond, in de uitvinding van het maken van vuur, het wiel, of gewoon in het vinden van zijn of haar partner, die verhalen mogen toch wel gerekend worden als 'best even geleden'.

Het verschil zit 'm in hoe je geluk ervaart. Als ik het even dichter bij huis zoek, was mijn oma gelukkig met een toilet binnenshuis, ipv een hokje in de tuin, terwijl hier, vandaag de dag, het toiletpapier toch minstens vier lagen moet zijn, wil de achtergevel een geluksgevoel ervaren.

Jaren geleden was je gelukkig als je een baan had en voor je gezin kon zorgen, tegenwoordig moet de baan ook nog eens aan talloze voorwaarden voldoen willen we 'er gelukkig mee zijn'. En wil moeder-de-vrouw óók een baan om zich te kunnen ontwikkelen, en niet alleen maar tussen de kinderen zitten. En willen we meer verdienen voor een groter huis, een mooiere auto, een nieuwe keuken. Terwijl het jaren geleden ook met een Fiatje, een huurhuisje en een campinggasje kon. De gemiddelde barbecue kost tegenwoordig bijna net zo veel als je halve keuken in de jaren '80. In die tijd hadden we trouwens één telefoon per huishouden ipv een apart nummer voor ieder gezinslid. En kenden we dat nummer ook nog eens uit ons hoofd.

Jobhoppen hoort erbij. Kregen mensen vroeger een horloge als ze 15-25-40 jaar bij de zaak waren, tegenwoordig is 6 jaar bij dezelfde baas al een hele prestatie en word je meewarig aangekeken als je een jubileum te vieren hebt: 'ach, kon je niets anders vinden?'

Is geluk iets van deze tijd? Nee, geluk is van alle tijden. Maar in deze tijd wordt het wel meer nagejaagd en vinden we het meer een recht om gelukkig te zijn dan dat we het geluk hebben om gelukkig te zijn.

18