Chefarine 4

Karel Kraakman 22 jun 2017

Niets helpt. Heb al wat paraceta (wie is de) molletjes, geprobeerd. Balen.
Hoofdpijn, opkomend griepje en noem maar op… De zogeheten: ‘lichte aandoeningen’. De moderne paracetamollen, die laten je vies in de kou staan. Je zou er ook eens van opknappen. Nee, dat nooit, lijkt het parool.

En er was vroeger, tot 2009 een middel dat toch goed werkte, te weten: Chefarine 4. Maar ja, vroeger. Wel, ik kan u garanderen dat vroeger echt niet alles beter was. Zeker te weten. Maar uitzonderingen zijn er zeker. Chefarine 4 is daar (ondanks ontkenning van belanghebbenden), echt wel eentje van. Het moet puur uit de handel genomen zijn omdat het té goed werkte. En als ik het dan even zwart/wit stel: stel je voor dat de burgers geneesmiddelen toegediend krijgen die ook nog echt goed werken ? De wereld zou toch te klein zijn ? Er zal dan ook te weinig op verdiend worden, en gaat u zo maar door….

De na 2009 overgebleven alternatieven, werken, zeker vergeleken met Chefarine 4 een heel stuk minder. 1 of 2 Chefarine tabletten nemende, daarna even een half uurtje rustig aan doen, en voilà…, je voelde je weer ‘kippie, kippie’- en je kon de wereld weer aan.

Bij het uit de handel nemen, schermde men (en nog) met kreten als bijwerkingen en dergelijke. Er waren- en zijn commentaren mogelijk in de trant van, ‘jawel: Karel, maar het was- en is toch een gevaarlijk middel. ‘t Is echt niet zomaar uit de handel genomen. We hebben verantwoording voor Volksgezondheid’, en gaat u zo maar door…

Bijwerkingen ? Ik ben geen dokter. Ik kan moeilijk met stelligheid beweren dat dit niet zo is. En als dat waar zou zijn ? Dan moet verantwoording genomen worden, klopt. Maar ontstonden die bijwerkingen meestal niet, als je er teveel van nam ? Als je zoals zo velen het middel slechts een enkele keer per jaar nodig had, was er, volgens mij althans, weinig aan de hand.

En dat het dan uit de handel genomen is, hoeft op zich geen probleem te zijn, mits er een alternatief is, wat nét zo goed werkt. Maar dat is er dus niet. Als je, bij wijze van spreke, alleen nog maar naar Chefarine 4 keek, dan knapte je al op. Zo goed was dat middel.

Het blijft toch in de herinnering hangen van veel mensen dat het het beste middel tegen onder ander zware hoofdpijn en migraine was. M.I. meer dan een herinnering. Het wàs daar een zeer goed middel voor.

De grote vraag is dus: wanneer gaat men de burgers weer teruggeven waar ze gewoon recht op hebben ? Namelijk te weten: dit echt wel prima geneesmiddel ?