26 maart 2017 om 12:58
Lezerscolumn van: Armanda
Armanda

Actueel

Elke seconde Tielt

190

"Mijn maag keert hiervan om", zei een journalist over de gebeurtenissen in het slachthuis in Tielt. Eindelijk komt het dierenleed dat plaatsvindt in slachthuizen eens op tv. Diervriendelijk Nederland is kapot van de beelden, maar opgelucht dat meer mensen dit te zien krijgen.

Maar toen keerde mijn eigen maag om: de journalist gaf de beulen het woord. Een slager die 'de dupe' werd van dit grove schandaal, omdat deze ondernemer met zoveel zorg 'zijn' vlees uit kiest. Erna een vertegenwoordiger van de vleesindustrie die ons ervan verzekerde dat we met een gerust hart vlees kunnen eten.

Slachten is zwaar werk: slachters doden tientallen, soms honderden dieren per uur. Vind je het gek dat ze die arme beesten gaan schoppen en stompen, alsof het zakken aardappels zijn? Hoewel: aardappels worden waarschijnlijk nog met meer zorg behandeld dan de dieren, want die beschadigen en zijn niet meer te verkopen, maar de blauwe plekken en gebroken botten van de dieren, die zie je niet terug in ontbijtspek, worst of karbonade.

Laat de journalist eens een vleesvarken opzoeken, het dier in de ogen kijken en zeggen: "Sorry, ik zal jou en jouw soort nooit meer laten ombrengen." Want laten we eerlijk zijn: de bizarre horrortoestanden komen ook voor in Nederland. In ons land worden er elke minuut 1000 dieren gedood (hierbij zijn vissen niet meegeteld). Als het in 99% van de gevallen 'goed' gaat, dan betekent dat dus dat elke minuut tien dieren op een zeer onaangename wijze om het leven komen.

Scherpe controle is onmogelijk, want de dieren worden aan de lopende band geslacht. Dit is een recept voor misstanden. Want wat dacht je dan? Dat de vleesbiggen en vleeskuikens vrolijk bij hun moeder wegsprinten om zo snel mogelijk op ons bord te belanden? Dat ze eerst rondspringen in vrolijk gekleurde weides voordat ze zachtjes doodgeknuffeld worden? Nee, de dieren worden massaal op koelbloedige wijze gedood, terwijl ze willen leven. Onschuldige dieren die ons nooit iets hebben aangedaan worden vele, vele malen slechter behandeld dan bijvoorbeeld moordenaars, verkrachters en pedofielen en zelfs een zak aardappels. Zonder goede reden, want het is onnodig om dierlijke producten te consumeren.

We zijn allemaal geschrokken van het geweld. Maar hoe bemoedigend is het om te weten dat wij de macht hebben om dit te voorkomen, door simpelweg iets beters te eten dan vlees en dierlijke producten? Just do it.

190