De ontdekking

Annemarie Steinmann 27 okt 2017

Als ik straks het huis uit ben, dan word ik gelukkig, dacht ik op mijn negentiende. Wanneer ik afgevallen ben, dan zal ik vanzelf gelukkig worden, dacht ik op het moment dat ik 30 kilo te zwaar was. Als ik mijn studie afgerond heb, dan word ik echt gelukkig, dacht ik toen ik destijds aan mijn opleiding begon.

Dat was ik. Geluk was altijd iets voor later. En geluk was altijd iets zichtbaars. Iets groots.

Ik was ervan overtuigd dat geluk gekoppeld was aan hoe ik eruit zag, aan mijn gewicht en aan de kleding die ik droeg. Pas als ik mijn overtollige kilo’s kwijt zou zijn en er goed uit zou zien, dan zou het écht goedkomen met mij. En ik had geluk ook gekoppeld aan wat ik bereikt had in mijn leven. Ik zat niet lekker in mijn vel, maar mijn studie verliep ook wat stroef. Als het met mijn opleiding goed zou komen, dan zou ik het gelukkigste meisje ter wereld zijn.

In de donkerste periode van mijn leven – mijn leven was een puinhoop, in mijn hoofd was het een chaos en mijn lichaam was op – zag ik ineens het licht. De toekomst was en is zo onzeker. Ik wilde niet meer wachten op het perfecte moment om gelukkig te zijn. Ik wilde het nú voelen. Ja, mijn leven was een puinhoop. Maar ik had tenminste een leven en ik had de keus om daar iets van te maken. Ja, in mijn hoofd was het een chaos. Maar ik ben een slimme, volwassen vrouw. Ik wist zeker dat ik me hieruit kon redden. En ja, mijn lichaam was op. Maar het werkte nog steeds. Ik kon denken. Bewegen. Mijn handen gebruiken. Eten. Ademen. Leven!

Even ervoor voelde ik me nog wanhopig, verdrietig, gesloopt en gefrustreerd, maar op dat moment klikte het ineens. Ik telde mijn zegeningen en ik was enorm dankbaar voor alles wat ik had. Ik waardeerde mijn lichaam. Ik waardeerde mezelf. En ik waardeerde mijn leven. Vanaf dat moment ging de wereld er anders uitzien. Dat was het moment waarop ik ontdekte dat geluk niet in dingen zit. Het moment waarop ik ontdekte dat geluk niet iets voor de toekomst is. Het moment waarop ik ontdekte dat geluk in mezelf zit.

Je kunt altijd gelukkig zijn. Nu. Hier op dit moment. Met de persoon die je nu bent. Met alles wat je nu hebt. Geluk zit in jezelf. Altijd en overal.