Slappe hap en sneaky tweet

Han Maas 8 jul 2024

„Slappe hap.” Zo spreekt Wilders tegen de mede door hem vooruitgeschoven Schoof omdat hij als minister-president niet opkomt voor de PVV-ministers die door hun taalgebruik en houding onder vuur liggen. Ik ken ze nog niet allemaal, soms is het beter om niet alles te weten en wat afstand te nemen van maandenlang egocentrisch echoën van mensen die elkaar niet kunnen luchten of zien, maar veroordeeld tot elkaar gaan regeren.

‘’Omvolking’. Daar heeft minister Faber afstand van genomen en omgedoopt tot ‘zorgelijke demografische ontwikkelingen’. Maar daar neemt de Kamer geen genoegen mee, want eigentijdse excuses blijven uit.

Het debat over de regeringsverklaring loopt uit de hand. De kersverse nog aan de waslijn te drogen Fleuril Agema twittert sneaky in vak K over het religieus dragen van hoofddoeken. Een oud artikel over Femke Halsema toen zij nog fractieleider van GroenLinks was en zij als feministe het liefst alle vrouwen zonder hoofddoek zag. Heeft zowel een minister als een burgemeester niets beters te doen dan onder werktijd te twitteren? En waar hebben we het over? Tjongejonge, met dit najaarsweer is het ook te verwachten dat ‘het mannetje van roetveegkleur’ uit de kast wordt gehaald, terwijl Pride Amsterdam nog moet worden gehouden.

Yesilgöz maakt Wilders in, nog voordat Nederland dat op bescheiden schaal met Turkije heeft gedaan en zegt dat Wilders achter de tweet van Agema zou zitten: „Dat is een valse, vuile beschuldiging”, aldus Wilders – helaas is er geen VAR.

Vanaf heden is seks alleen met uitdrukkelijke consent toegestaan. Nu nog hoe je met consent met elkaar omgaat, zeker op het slechte Kamertoneel tussen de schuifdeuren. Als ik u was, minister-president Schoof – u heeft uw naam mee – zou ik mijn optreden op dat toneel meteen naar het jongste verleden wegschuiven. Geniet van uw pensioen, ook al is die slechte nieuwe pensioenwet door Carola Schouten er nog even christelijk snel doorheen gejast voordat ze, lobbyend, als burgemeester van Rotterdam is gekozen. Niet door stemmers, want de democratie faalt ook hier.

Doe dat nou, meneer Schoof, voordat ze u verzurend inmaken. U bent toch geen augurk? De Augurkenkoning doet dat tenminste nog zoetzuur; maakt weliswaar zijn medewerkers soms uit voor ‘slappe’, maar behandelt ze toch vriendelijk en met respect. Ook hoeft u niet meer te liegen als u zegt na de debatten opgeruimd thuis te komen, want liegen leer je snel in de Kamer. Ga daar niet meer naartoe, dan ontloopt u eveneens het risico dat u minister Faber met een muts op daar ziet zitten, want die draagt ze liever dan een hoofddoek, zegt ze zelf. Op zich geen gek idee overigens: tot ver over haar oren, zoals ze ook bij de Binnenhofkapper doet.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties