Festi-validering

Ed Knegtel 19 apr 2024

Het rommelt in de Hofstad. Terugkijkend naar de beelden is het de marketeers van Oranje NV niet ontgaan dat de tribunes op Prinsjesdag steeds leger blijven. Zo leeg als de gaten in een onttakeld, slecht onderhouden gebit. En onderhoud is de crux, daar zijn ze nu wel achter.

„We moeten de kloof dichten tussen Koningshuis en publiek.”

Ontmoeten

Het oude panem et circenses wordt van stal gehaald … ‘maar het is niet de bedoeling dat er een tweede Koningsdag komt’. Aldus staatsrechtdeskundige Peter Rehwinkel in Spraakmakers. Ons moegestreden Kabinet wil inzetten op het thema ‘Ontmoeting’ en daarmee is niet gezegd dat niets meer moet. Of minder mag. U mag bijvoorbeeld die derde dinsdag van september allemaal een hoed op! In lagelonenlanden draaien ze nu al overuren om al die oranje rommel op tijd klaar te hebben. Het staat het poldervolk natuurlijk geheel vrij om zèlf creatief te zijn. Hoe groter het hoofddeksel, hoe meer leesbare tekst je erop kwijt kunt.

‘Brood en spelen’ dus, denk aan liveoptredens van muzikanten, naast de met zoveel flair gebrachte Troonrede, de militaire optredens (opeens weer hip en actueel) en de rijtoer door Den Haag. Nogmaals onderstreept: ingetogener dan Koningsdag. Ik verwacht niet dat treinen naar Amsterdam zó volgepakt zijn dat jongeren in de bagagerekken gaan liggen. Zoals het de Twaalf Provinciën betaamt worden alle voors en tegens zorgvuldig gewogen. De rijtoer was al duurzaam, maar kan misschien meer ‘vega’, de Kabinetsleden worden verzocht die dag tot het volk te spreken. In plaats van oeverloos elkaar vissen zitten afvangen.

Verbeten

Een traditie van de afgelopen jaren is dat er demonstraties zijn op Prinsjesdag. „Daar moeten wij niet krampachtig over zijn”, vindt ook oud-Kamervoorzitter mevrouw Verbeet (‘What’s in a name?’) Van vele Hagenaars en Hagenezen mag het geheel juist wat soberder.

Als te zijner tijd de kruitdampen optrekken en het onderwerp is doodgepolderd, zijn wij al blij als Guillermo Alejandro een nieuwe dasspeld draagt.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties