Emmens Koningsdag: een feestelijke vesting onder beleg… en parkeerproblemen

Jan Veenstra 2 apr 2024

In het pittoreske Zuidoost-Drenthe is de term ‘vestingstad’ doorgaans gereserveerd voor Coevorden, maar deze april lijkt Emmen zijn eigen vestingstatus te claimen. Vergeet Coevorden, want Emmen staat op het punt zijn buurman te overtreffen als dé vestingstad van de streek, zij het tijdelijk.

Het nieuws dat het centrum van Emmen tijdelijk op slot gaat vanwege de Koningsdagfestiviteiten heeft de lokale bevolking op zijn kop gezet. Als je dacht dat je achteloos op de vrijdag ervoor het stadshart van Emmen binnen kon tuffen, denk dan nog maar eens goed na. Het is alsof je een middeleeuwse vesting probeert binnen te stormen – maar dan met meer oranje vlaggen en minder ridders op paarden.

Op 26 en 27 april zijn de wegen naar het centrum van Emmen zo afgesloten dat zelfs een kat er moeite mee zou hebben om er doorheen te glippen. Parkeren wordt een uitdaging van epische proporties. Als je van plan was je auto ergens in de buurt van het stadscentrum te dumpen, denk dan nog eens goed na – je zou net zo goed een parkeerplaats in de Bermuda-driehoek kunnen zoeken.

Grote schatkaart

Maar wees niet bang, de gemeente Emmen doet haar best om de overlast te minimaliseren. Bewoners met eigen parkeerplekken krijgen alternatieven aangeboden, alsof de stad plotseling een grote schatkaart is en iedereen op zoek is naar de X die hen naar hun gouden parkeerplek leidt.

De lokale ondernemers voelen ook de gevolgen van deze middeleeuwse belegering. De smalle straatjes worden afgesloten, wat betekent dat sommige winkels gedwongen worden hun deuren te sluiten. Het is alsof de lokale dranghekkenmafia de boel overneemt en de ondernemers moeten buigen voor de macht van het oranje.

Ondanks alle hindernissen zal Emmen zich omtoveren tot een ware feestvesting. Podia worden opgebouwd, dranghekken worden geplaatst en voorraden worden aangevuld alsof de stad zich voorbereidt op een hongerige horde feestvierders.

Troost

Maar laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet een beetje koninklijk bezoek? Het is verleidelijk om de koninklijke familie uit te nodigen voor een kopje thee, maar helaas heeft de gemeente ons verteld dat dit niet gaat gebeuren. Dus laten we ons troosten met het kijken naar de koninklijke parade vanachter ons raam, terwijl we stilletjes hopen dat ze ons een koninklijke wave geven.

Dus terwijl Emmen zich opmaakt om Coevorden te overtreffen als dé vestingstad van Zuidoost-Drenthe, laten we ons vermaken door de komende Koningsdag, zelfs als dat betekent dat we ons een weg moeten banen door een doolhof van afgesloten straten en verdwaalde ridders.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties