Breekt de paus weer een ei?

Dave Hagenstein 29 mrt 2024

Binnenkort is het Pasen en wordt het ‘Urbi et Orbi’ uitgesproken. En: ‘Bedankt voor die blumen’, mits de paus niet ziek is. En wat zal hij dit jaar zeggen?

Deze paus is niet altijd gelukkig in zijn uitspraken en de verzameling ervan mist het goddelijke tintje. In zijn functie moet hij weliswaar op eieren lopen – zijn neutraliteit in deze hectische tijd bewaren – en hij breekt weleens een ei, laatst nog een blauw-geel ei. Natuurlijk hijsen de Oekraïners de witte vlag niet, leven onder Russisch schrikbewind, maakt het bestaan zinloos en zet de deur open naar verdere expansie naar het Westen.

De Letse president Edgars Rinkēvičs schreef op X: ‘Je moet niet capituleren in het aangezicht van het kwaad, je moet het bestrijden en verslaan, zodat het kwaad de witte vlag hijst en capituleert.’

Hoe komt paus Franciscus tot zo’n uitspraak?

Jezuïeten

De doelstellingen van de Jezuïeten zijn: verzoening en vrede; zorg voor de schepping. De Jezuïeten hebben van oudsher een sterke band met de Russische Orthodoxe Kerk en ze erkennen het bestaan van Oekraïne niet. Paus Franciscus is een Jezuïet.

God is altijd neutraal, al lijkt het soms van niet. Als afgezant van God moet hij een ‘balanceer-act’ doen op het slappe koord van het wereldtoneel en regelmatig verliest hij zijn evenwicht. Hij wil bewustzijn creëren om het oorlogsmonster te stoppen en dat is een goede intentie. Als je het hijsen van de witte vlag benoemt, dan moet hij Rusland als agressor, de oorlogsmisdaden en het ontvoeren van 60.000-700.000 Oekraïense kinderen, veroordelen. Niets van dit alles en in de politieke arena maakt hij zich ongeloofwaardig.

Niet-pauselijk

Een aantal niet-pauselijke uitspraken wil ik u niet onthouden:

„Echtparen hoeven zich niet als konijnen te gedragen om als een goed katholiek door het leven te gaan.” “Het Vaticaan lijdt aan spirituele Alzheimer.” „Atheïsten die een goed leven leiden, zullen door Jezus gered worden en in de hemel opgenomen worden.” Deze quote werd echter snel door het Vaticaan gecorrigeerd: „Ongelovigen gaan wel degelijk naar de hel.” (Trui Engels, Knack, 20-01-2021).

En de paus, wordt hij door de Heer niet te licht bevonden? Is hij wel geslaagd voor het examen ‘Afgezant van God’? Ik weet het niet. Ik hoop dat hij met Pasen niet weer een ei breekt.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties