Nieuwe buren

Fons Nijpels 4 mrt 2024

Wij kregen onlangs nieuwe buren: de familie Geurvreter uit Goor, een echtpaar van middelbare leeftijd met twee studerende kinderen.

En sindsdien is ons rustige leventje drastisch veranderd. Wat wil namelijk het geval: het hele buurgezin is zwaar verslaafd aan kauwgum! En blijkbaar vinden ze het extra fijn om dat hoofdzakelijk buiten te doen, in de aan die van ons grenzende tuin, met terras en al. Waar wij ook vaak en graag zitten om te genieten van een kopje koffie of een heerlijke lunch buiten, of zo maar, om te relaxen. Slechts de half open schutting scheidt ons.

Wat wil nu het geval? De nieuwe familie heeft de eigenaardige gewoonte om de afgewerkte kauwgum niet bij zichzelf in de vuilnisbak te gooien, maar over de schutting. Zodoende ligt ons terras voortdurend bezaaid met kleverige smerigheid, die nog maar moeilijk te verwijderen is ook. Het gebeurde mij zelfs onlangs dat ik buiten koffie zat te drinken en een prop over de schutting kwam die precies in mijn koffie terecht kwam. Het bombardement gaat steeds maar door, tot ‘s avonds laat aan toe. Ik schat dat ze met zijn vieren minstens zo’n twee kilo kauwgum per week wegwerken. En die kilo’s komen in hoofdzaak allemaal in onze tuin en op ons terras terecht…

Recht

Natuurlijk hebben we deze mensen verzocht te stoppen met hun eigenaardige gewoonte om hun kauwgum-afval over de schutting te gooien, maar hun reactie was: wij hebben het recht om zoveel kauwgum te vreten als wij willen, ja en dan moeten we de afgewerkte zooi toch ergens kwijt. En dat doen we niet bij onszelf binnen, want dat is zo schadelijk voor onze nieuwe vloerbedekking. En als je het niet bevalt, dan ga je maar lekker ergens anders wonen; wij wonen hier nog maar net, dus wij gaan zeker niet weer verhuizen.

En zo zitten we nu opgescheept met een dagelijkse overlast van hier tot ginder, die ons leven verziekt.

Een onzinverhaal? Ja en nee. Vervang de kauwgum door roken en u begrijpt onmiddellijk waar het hier over gaat. Helaas wordt daarbij steeds geschermd met het ‘recht op roken op eigen terrein’, maar dat is helemaal het discussiepunt niet.. Het gaat over de onbeschoftheid je afval over de schutting te gooien!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties