Nerds

Ed Knegtel 12 feb 2024

Van Dale schiet af en toe tekort of is wat gedateerd. Bij ‘nerd’ kom ik tegen: ‘iem. die graag leert, computert e.d. maar verder opvalt door wereldvreemdheid’. Daar herken ik mijzelf helemaal niet in!

Ik dacht altijd dat het ook een woord is voor iemand die monomaan met iets (een passie) bezig is. Encyclo.nl onderschrijft de computerinsteek en het wereldvreemde en geeft verder: Fanaat, Freak en Persoon met verwrongen ideeën. Een reeks van zeventien. Als ik vroeger de boeken van Encyclo had gehad…

Ik heb iets met nerds. Ze waren mijn vrienden op de middelbare school, ze waren klant bij mijn muziekwinkel. Ik ken er die een artiest backstage vertellen wat de volgorde was van veertig data van zijn Noord-Amerikaanse tour van 1986. Mannen met hobby’s, Alek Dabrowski schreef er een leuk boek over. Niet iedere man of vrouw met een hobby is een nerd. Als u postduiven houdt, al zijn het er hokkenvol, dan is er nog niets aan de hand. Als u boeken over het onderwerp in huis haalt – zeg meer dan vijfhonderd – en u weet de naam en verjaardag van de zoon van de man, die in Nederland de wedstrijdduiven ringt, dan zit u in de gevarenzone.

Tapetrading

Er was een tijd dat ik ruim negentig procent van de metalbands kende. Tot 1989 of zo. Dit was ver voor Internet en eigenlijk moet ik zeggen: ‘de ons bekende bands’ – waarvan de albums opdoken in de platenzaken. En waarvan we demo’s wereldwijd uitruilden, het zgn. ‘tapetrading’, vaak met de bandleden zelf. Wij lazen underground magazines stuk en waren hongerig naar nieuw en meer. Tegenwoordig is het godsonmogelijk om meer dan tien procent in ‘any’ genre te kennen, dus hoe onderscheid je je dan nog als nerd? Nou, gewoon door de vijf vorige bands van de bassist te noemen en te weten waar zijn broer anderhalve maand heeft gedrumd.

Stuitergeluid

Mensen als ik die al nadenken over inschrijving bij een verzorgingsflat herinneren zich de TV spelshow Wedden dat? nog. Met presentator Jos Brink, de Marc-Marie Huijbregts van de jaren 80. Wedden dat? zette de spotlights op lui met een bijzondere kennis, al ging het ook om vaardigheden, zoals met een vorkheftruck tussen stapels champagneglazen crossen. Bij de weetvragen kwam bijv. aan bod: pingpongballen herkennen aan het stuitergeluid, en bij het dichtslaan van autoportieren 45 keer het juiste merk roepen. Heerlijke televisie, ik raad iedereen aan om zometeen op Youtube wat oude clips te bekijken.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties