Een ironische ontdekkingstocht ‘Op Fietse’

Jan Veenstra 27 feb 2024

Ah, daar gaan we weer, mensen! Op zondag 14 april organiseert Stichting Dalerveen Live samen met de IJsvereniging Steeds Voorwaarts een evenement dat zo ‘skik’ is dat zelfs de Groningers jaloers worden. Jawel, het is tijd voor ‘Op Fietse’ – een fietstocht door het prachtige landschap van Dalerveen, waar Daniël Lohues ooit zo poëtisch over zong. Ah, de romantiek!

Deze twee Dalerveense verenigingen hebben als nobel doel om deelnemers zoveel mogelijk ‘skik’ te laten hebben tijdens dit spectaculaire evenement. Want laten we eerlijk zijn, wat is er nou leuker dan zwetend op een zadel zitten terwijl je je weg baant door de winderige paden van Drenthe?

De organisatoren hebben een tocht van 30 tot 40 kilometer uitgestippeld, omdat ze zeker weten dat mensen op zoek zijn naar een manier om hun zondagmiddag te vullen met zowel lichamelijke als mentale uitputting. En waar begint en eindigt deze heerlijke martelgang? Bij het ijsbaanhokje aan de Noorderakkers in Dalerveen. Ja, want niets schreeuwt meer ‘fietsplezier’ als een ijsbaanhokje, toch?

Schijntje voor ontbering

Onderweg kunnen deelnemers genieten van verschillende hapjes en drankjes, want als je al niet genoeg lijdt, waarom dan niet een beetje extra gewicht toevoegen aan je al vermoeide ledematen? En wat kost dit festijn van pijn en genot? Slechts 12,50 euro in de voorverkoop en 15 euro aan de deur! Een schijntje voor een dag vol ontbering en lekkernijen, nietwaar?

Maar wacht, er is meer! De route blijft een goed bewaard geheim, want God verhoede dat mensen zich zouden kunnen voorbereiden op wat hen te wachten staat. Zal het door het sprookjesachtige buulzand gaan? Langs het betoverende Ermerzand? Of misschien een vleugje glamour op Veenoord? Je zult het vanzelf ontdekken, net zoals je zult ontdekken waarom je ooit bent begonnen aan deze zelfkastijding.

En als je denkt dat de ellende voorbij is zodra je het ijsbaanhokje bereikt, denk dan nog eens goed na. Nee, er wacht een afterparty op je, waar je de route onder het genot van een drankje kunt herbeleven met gelijkgestemde masochisten. Dus, wie döt je wat? Ik zou haast zeggen: jao, het mag wel zo. Want laten we eerlijk zijn, wat is het leven zonder een beetje zelfkwelling?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties