Zoek de verschillen

Annemiek Wassenburg 27 nov 2023

Zoek de verschillen:

–        Algemene wet gelijke behandeling

‘Indien een persoon op een andere wijze wordt behandeld dan een ander in een vergelijkbare situatie wordt, is of zou worden behandeld, op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat;

–        Grondwet:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Discriminatie

Daar gaan ze inderdaad allebei over. Maar hetzelfde zijn ze niet. Het is namelijk maar net wat je discriminatie noemt. Bovendien: het gaat ook niet om persoonlijke voorkeuren, maar verplichtingen van de staat. Vrouwen hoeven niet met elke vent naar bed, en elke vent mag zijn eigen vismaatjes kiezen. Maar de staat moet iedereen in Nederland gelijk behandelen. Of die nu wel, geen of een ander paspoort heeft.

Categorieën waarbij het wel mag

Jammer. De duivel zit in de details. Het verschil zit hem in de gehanteerde omschrijving.

Die algemene wet noemt alleen welke categorieën niet mogen worden gediscrimineerd. Dat betekent dus dat er ook categorieën zijn waarbij dat wel mag. Ouderen, bijvoorbeeld. Of armen. Laaggeletterden. Gehandicapten. Gewonen. Alle niet-genoemden. En er worden een heleboel mensen niet meer genoemd in Nederland. Dat van die ouderen zouden we nog moeten weten. Coronatijd, Inderdaad. Ouderen stierven niet alleen aan corona maar ook omdat ze niet opgenomen, verzorgd of beademd werden. Dat mocht; ze waren oud. Dor hout, zelfs.

Hoe staat het dan in de Grondwet? Die noemt enkel voorbeelden van discriminatie. En zegt erbij: OF OP WELKE GROND DAN OOK is discriminatie niet toegestaan. Dus mag het ook bij ouderen niet, het mag nooit niet. Bij wie dan ook.

Mis, poes

Maar helaas; op de Grondwet kunnen we ons niet beroepen. Want de rechter mag wetten niet toetsen aan de grondwet, en nou snapt u ook waarom. Smoesjes tellen niet. Die vallen onder ‘op welke grond dan ook’. Zijn er geen huizen genoeg voor iedereen? Bouw ze maar bij. En niks geld tekort in de zorg. Gelijke rechten!

Als je het zo bekijkt, heeft Wilders niet helemaal ongelijk. Jammer alleen dat hij zijn eigen principes ontkracht door eigen smoesjes te verzinnen waardoor dat gediscrimineer wel weer mag. Maar ook asielzoekers zijn gewoon in Nederland en dus mag het bij hen ook niet. Kunnen we er niet beter helemaal mee ophouden? Helaas; dezelfde rechten voor iedereen is veel te duur. Want het enige dat in Nederland niet mag worden gediscrimineerd, is geld. Daar is de hele politiek het wel over eens. Ik heb ze in geen enkel verkiezingsdebat gehoord over een belastinghervorming, waarbij naast arm, ook rijk echt naar vermogen moet betalen, zodat er geld genoeg is voor een gelijke behandeling van iedereen inzake zorg, onderwijs, onderkomen, inkomenszekerheid en rechtsbescherming.

Conclusie: de staat is de grootste discriminator van allemaal.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.