Ik besta dus ik denk

Cale Columns 27 nov 2023

Dat vraag ik u af. Als Kysia Hekster aangeeft dat het niet ondenkbeeldig is dat de verkiezingswinst van Wilders slecht is voor de kansen van Rutte op een EU-topfunctie, wat ze daar nou mee bedoelt?

Niet dat het me kan schelen of hij nou wel of niet nog verder omhoogvalt binnen de politiek, maar eigenlijk zegt ze dat het dus geen ruk uitmaakt. Geen ruk naar rechts, of links, rechtsom of linksom, maar door het ‘niet ondenkbeeldig’ is het niet reëel. Of zou ze het tegenovergestelde bedoelen?

Het is al link formuleren met denkbeelden van Wilders, maar als het denkbeeldig is, dan is het nog maar een denkbeeld, geen realiteit. Of zou ze juist wel bedoelen dat het de kansen van Rutte schaadt? Zou ze dan niet niet ondenkbeeldig moeten gebruiken, maar niet denkbeeldig? Of, als je het bij een andere vorm van ontkennen wilt laten dus ondenkbeeldig. Maar door de dubbele ontkenning bereik je juist het tegenovergestelde van wat je bedoelt.

Drie ontkenningen

Om het nog verwarrender te maken zitten er zelfs drie ontkenningen in niet ondenkbeeldig, want denkbeeldig betekent al dat het niet reëel is; door er ‘on’ voor te zetten maak je het weer wel reëel en dan weer ‘niet’ erbij te halen wordt het weer irreëel….Ik kan me indenken dat het begint te kraken bij de taalknobbel…

Als nou de denkbeelden van Denk er ook nog bij worden gehaald, die qua denkbeelden nogal afwijken van de denkbeelden van Wilders, dan denk je dat het niet denkbaar is dat die denkbeelden samen gaan. Want niet denkbaar is het tegenovergestelde van denkbaar, wat juist weer wel mogelijk is. In tegenstelling tot denkbeeldig.

Niet denkbeeldig denkbaar

Denkbeeldig en denkbaar lijken op elkaar, maar zijn elkaars tegenovergestelde. Wil je ze gelijk hebben, doe dan bij één van de twee een ontkenning. Dus niet denkbeeldig is denkbaar. Of denkbeeldig is niet denkbaar. Zou dat gegoochel met termen de reden zijn dat veel politici het bezigen omdat de volgers een voor een afhaken? Niet denkbeeldig.

Descartes zei ooit: „Ik denk dus ik besta.” Da’s niet waar, want je bestaat sowieso, dus het bestaat niet dat je niet bestaat als je niet denkt. Dat is maar een denkbeeld. Denk je dat je pas bestaat als je denkt dat de denkbeelden van Denk en Wilders en Rutte niet ondenkbeeldig zijn? Dacht het niet.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.