Als je fijnstof niet bestrijdt, word je nooit écht gezond

Remi Hompe 2 nov 2023

Personal trainers, diëten, mediteren, intermittent fasting… we doen allemaal steeds meer ons best om gezond te leven. Toch is er één aspect dat door het gros over het hoofd gezien wordt: een gezond binnenklimaat. Terwijl dit juist essentieel is voor een goede gezondheid, zowel op korte- als lange termijn.

Nu blijkt uit de recente atlas van Onderzoeksinstituut TNO dat geen enkele Nederlandse gemeente de WHO-norm voor fijnstof haalt. Een verontrustend gegeven, maar het benadrukt wel de noodzaak om zelf thuis aan de slag te gaan. Bovendien kan de luchtkwaliteit binnen zelfs slechter zijn dan buiten, tenzij we ons hiervan bewust zijn en maatregelen nemen.

Stof tot nadenken

Fijnstof is een mengsel van kleine stofdeeltjes en vochtdruppels die zo klein zijn dat ze door de lucht kunnen zweven. Ze worden geproduceerd door verschillende bronnen, waaronder verkeer en industrie. Maar de aanwezigheid van fijnstof blijft niet beperkt tot de buitenlucht, het komt ook in onze huizen voor. Niet alleen komt het via ramen en deuren naar binnen; we veroorzaken het voor het grootste gedeelte ook zelf. Vaak komt er veel fijnstof vrij bij het koken.

Als je hier niet bewust van bent, dan vormt koken ineens een serieuze bedreiging voor je gezondheid. De risico’s van fijnstof zijn niet mild; denk aan gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, astma-aanvallen en andere longaandoeningen. En het ergste is: uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 70 procent van de Nederlanders geen idee heeft hoe de luchtkwaliteit in hun huis is, en zich daarbij dus niet eens bewust is van de dreigende gezondheidsproblemen.

Wat kun je zelf doen tegen fijnstof

Gemiddeld brengen we zo’n 80 tot 90 procent van de dag binnen door. Daarom is het extra belangrijk dat we maatregelen nemen om de concentratie van fijnstof in ons binnenklimaat te verminderen. Dit kan door onder andere over te stappen op inductie met een goede afzuigkap óf alleen een goede afzuigkap, en het installeren van ventilatiesystemen. Maar er zijn ook minder ingrijpende manieren. Kleine stappen kunnen al een groot verschil maken.

Probeer – ondanks het sombere herfst- en winterweer – minder kaarsen aan te steken, gebruik de achterste twee pitten van je fornuis wanneer je gaat bakken of braden, zorg voor pannen met een goede antiaanbaklaag en haal eens wat vaker een doekje over je tafel en nachtkastje. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kies dan ook voor een stofzuiger met HEPA-filter. Deze zorgt er namelijk voor dat fijnstofdeeltjes zich niet in de lucht gaan verspreiden.

Cicero zei ooit: „Dum spiro, spero.” Zolang er adem is, is er hoop. Laat die adem dan ook gezond zijn.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.