De egocentrische yuppenbubbel

Sophia Oslo 29 nov 2023

Yuppen, je kent ze wel. Jong, arrogant, hoogopgeleid, rijk en twee kinderen. De wereld draait om hen. Het leven moet na die twee kinderen vooral door kunnen blijven gaan zoals ervoor. Dus opa en oma worden gebruikt. Ja, gebruikt, want zodra het even niet meer nodig is, word je weer gedumpt. Dat opa en oma gevoelens hebben doet er niet toe, je bent eigenlijk een soort van in dienst en denk maar niet dat jouw behoeftes ertoe doen. Die zijn bijzaak of eigenlijk helemaal geen zaak.

De ouders hebben vooral het eerste jaar veel uitrustnachten nodig, dus de baby mag gezellig bij opa en oma komen logeren. Prachtig natuurlijk, voor opa en oma. Een bedankje zit er echter helaas niet in. Het is vanzelfsprekend voor de yup; de yup heeft hier recht op. Uit eten moet ook mogelijk blijven. En vergeet de weekendjes weg niet, of de wintersport. Zonder kroost natuurlijk. Dus: veel logeerpartijen, zodat de yuppen door kunnen leven zoals ze deden.

Carrière niet te vergeten, die moet natuurlijk ook door blijven gaan, dus kindjes moeten lekker naar de crèche en de buitenschoolse opvang, want werken is belangrijk. Crèchekinderen betekent ook permanente snottebellen, dus vooral in coronatijd moest de oppas (lees, oma of opa) goed oproepbaar zijn. Hoogopgeleid dat ze zijn, bijvoorbeeld tot psycholoog, toch is empathie ver te zoeken.

Terwijl de wereld in brand staat, moet hun yuppenbestaan door blijven gaan. Egoïstisch als ze zijn, niks buiten hun bubbel interesseert ze, anders knapt de yuppenbubbel. Je moet ook niet zomaar denken dat je – ongevraagd – even een uurtje langs kunt komen, daar is geen tijd voor in het drukke yuppenbestaan. Ook als je het wel vraagt, hoef je het trouwens niet te proberen. Een video call wordt ook zonder schaamte geweigerd, en als er wel opgenomen wordt, moet je niet verwachten dat je met één van de ouders kunt praten, want de aandacht gaat 100 procent naar de kinderen toe. Die hoeven niet te leren wachten.

Vrienden zijn zeer belangrijk en elk weekend wordt volgeboekt. Familie is bijzaak, behalve met kerst. Dan loopt iedereen even op eieren, vele onderwerpen worden vermeden zoals politiek ed., maar zelfs over koetjes en kalfjes praten is al gevaarlijk. Anders knapt de bubbel van de yup, negativiteit is niet toegestaan. Positivity only! Je mag niet anders zijn, alles moet passen binnen het denkbeeld van de yup.

De inner child van de yup is natuurlijk beschadigd, hun ouders hebben het allemaal verkeerd gedaan. Ja, boos zijn op je ouders hoort erbij. Als je 16 bent, maar goed, het is nu mode om als midden dertiger de oude koeien uit de sloot te halen en een grote ‘mea culpa’ te eisen. Yuppen doen daarom de opvoeding anders. Suiker, zout en vet zijn een no go. De bakfiets mag natuurlijk niet ontbreken, anders doe je niet mee. De kinderen van yuppen lopen er wel een beetje bij als floddertje, geld genoeg, daar ligt het niet aan. Maar elke dag in bad, daar doen ze niet aan. Boodschappen worden natuurlijk door AH bezorgd, want voor boodschappen doen is geen tijd, ook al woon je naast de supermarkt.

As je een yup kent, vind je hierin misschien troost, weet dat je niet de enige bent die met ze moet dealen. Ben je een yup? Realiseer dat er meer is buiten jullie bubbel, het leven draait niet alleen om jullie. Bedank je ouders wat vaker, vraag eens hoe het met ze gaat. Er is al genoeg ellende in de wereld, dus houd het simpel en liefdevol. Gisteren is geweest en kun je niet veranderen, de toekomst moet nog komen, je hebt alleen het nu.

Veel liefs, van een gekwetst yuppenzusje, dat net zelf moeder is geworden, maar nooit yup zal worden, want dat kan natuurlijk niet met een Wajong.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.