Offline November

Mark Nuyens 20 okt 2023

We zijn steeds afhankelijker geworden van technologie en smartphones staan daarbij voorop. Ze zijn alomtegenwoordig en voorzien ons van een eindeloze stroom aan informatie, entertainment en sociale interactie. Maar hebben we ooit stilgestaan bij hoezeer we vertrouwen op onze telefoons?

Nou, dat is precies wat ik wilde ontdekken door vorig jaar een maand lang zonder mijn smartphone te leven.

Het idee om zonder een smartphone te leven leek in eerste instantie ontmoedigend. Ik gebruikte al jaren een iPhone en er was geen dag voorbijgegaan zonder dat ik deze meerdere keren controleerde. Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik besefte hoe graag ik wilde ontsnappen aan deze voortdurende cyclus van telefoongebruik.

Experiment beginnen

Dus besloot ik de sprong te wagen en aan mijn experiment van een maand te beginnen. De eerste stap was het aanvragen van een fysieke SIM-kaart en de aanschaf van een ‘domme telefoon’. Het idee hierachter was om een apparaat te hebben waarmee ik kon bellen en sms’en, maar zonder de toeters en bellen van een smartphone. Ik heb ook mijn abonnement gedegradeerd om alleen minimaal datagebruik toe te staan.

Nadat ik de overstap had gemaakt, heb ik mijn sociale kring laten weten dat ik niet zo snel zou kunnen reageren. Om duidelijk te zijn, ik gebruikte nog steeds sociale apps, maar alleen op mijn desktop en op geplande tijden. Ik bleef ook e-mail gebruiken voor communicatie.

Het was de eerste dagen een beetje moeilijk, omdat ik moest wennen aan het feit dat ik mijn telefoon niet altijd bij me had. Maar naarmate de dagen verstreken, begon ik enkele positieve veranderingen op te merken. Ten eerste voelde ik me meer gefocust en aanwezig. Ik werd niet langer afgeleid door constante meldingen en doelloos scrollen.

Ontspanning

Een ander voordeel was dat ik me meer ontspannen voelde. Ik had niet het gevoel dat ik voortdurend online verbonden moest zijn en in plaats daarvan kon ik me concentreren op het moment. Het was bevrijdend om een pauze te nemen van de virtuele wereld en gewoon te genieten van de wereld om me heen.

Er waren echter ook enkele nadelen. Een van de grootste nadelen was online bankieren. Zonder toegang tot een smartphone was het verifiëren van mijn kaart elke keer dat ik een transactie deed een omslachtig proces. Ik moest hiervoor een apart apparaat gebruiken, wat onhandig was.

Maar over het algemeen was ik verrast om te ontdekken dat veel aspecten van het leven zonder een smartphone kunnen worden beheerd. Ik heb geleerd dat we niet noodzakelijk de hele tijd verbonden moeten zijn met internet. Met een beetje moeite kunnen we nog steeds offline functioneren.

Waardevolle les

Na afloop van het experiment van een maand heb ik gereflecteerd op mijn ervaring. Ik besefte dat het leven zonder een smartphone een waardevolle les voor me was geweest. Ik had geleerd dat ik niet constant online verbonden hoefde te zijn om gelukkig en productief te zijn.

Kortom, het is tegenwoordig nog steeds mogelijk om een leven offline te leiden en dat is een waardevolle les om te leren. Technologie heeft ongetwijfeld ons leven op veel manieren gemakkelijker gemaakt, maar het is ook belangrijk om er af en toe een pauze van te nemen. Ik moedig iedereen aan om te proberen een tijdje zonder hun smartphone te leven en te zien hoe het hen beïnvloedt. Je zult misschien verrast zijn door de positieve veranderingen die het kan brengen.

Ook dit jaar ben ik van plan om in november volledig af te zien van het gebruik van mijn smartphone. Bovendien hebben veel anderen inmiddels interesse getoond in dit idee. Om die redenen heb ik zelfs een toegewijde website gelanceerd: offline-november.nl. Ik hoop in ieder geval dat anderen ook de stap durven zetten om komende maand hun smartphone eens links te laten liggen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.