De goede oude Facebooktijd

Eduard Poot 10 okt 2023

We hadden met Facebook toch veel meer plezier vroeger.

Inmiddels lijkt Facebook, vooral bij de jeugd aardig afgedaan. Instagram, Tiktok en Snapchat hebben veel meer bereik en activiteit. Toch jammer, want Facebook leverde toch veel meer plezier op en was veel minder dwangmatig.

We kennen ze allemaal nog wel. De oude vage vakantiefoto’s. Foto’s van tentfeesten waarin we getagd zijn. De kwaliteit is niet hoog, maar het is wel grappig om terug te zien. Sterker nog, als iemand erop reageert, is het weer bij iedereen te zien in de tijdlijn. Dit leverde nog wel eens hilarische opmerkingen op bij mensen die dan bij de reactie op een oude vakantie dachten dat iemand weer op vakantie was. Iets wat bij instagram niet kan. Of memes die je kan downloaden, maar die mensen ook voorbij zien komen omdat jij anderen erin tagt en zo de mensen in jou tijdlijn het ook zien.

Spontaniteit verdwenen

Op Snapchat zijn er mensen die de streak niet willen verbreken, dus elke dag elkaar een foto moeten sturen. Op Instagram proberen we het perfecte plaatje te posten, liefst gemaakt door een professionele camera. Het leuke spontane en ophalen van herinneringen lijkt er totaal verdwenen. Daarnaast is Facebook heel gelijk verdeeld. Je bent bevriend of niet, dus zie je elkaars tijdlijn. Bij  Instagram zijn er mensen die veel volgers en likes willen hebben, dus gaan die mensen veel anderen volgen en liken in de hoop dat het terug gebeurd; om je vervolgens weer te ontvlogen zodat het heel interessant lijkt dat je veel meer volgers heb dan dat je mensen volgt. Kortom, nep- en narcistisch gedrag.

Op Instagram worden we vervolgens weer doodgegooid met afbeeldingen van bekende mensen of bekende merken. We zitten tegenwoordig meer op onze mobiel, maar plaatsen zelf steeds minder. Jammer, want in de tijd dat Facebook nog veelgebruikt was, heb ik er vaak om kunnen lachen. Iets wat bij instagram weinig gebeurt. Bij een vakantie, of je iemand nu mocht of niet, nodigde je elkaar uit op Facebook. Iets wat sinds de covidpandemie niet meer lijkt te gebeuren. Het lekkere onbezonnene lijkt totaal verdwenen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.