BMW

Sjaak Euser 29 aug 2023

Een mythe die de wereld al decennialang teistert, is de volgende: de BMW-rijder is een ‘aso’. U kent het stereotype: strak achter het stuur geklemd, arrogante blik op oneindig en verstand – voor zover aanwezig – op nul.

Alsof de aanschaf van een BMW automatisch leidt tot een ego zo groot als de auto zelf. Maar wees eerlijk, is het echt eerlijk om alle BMW-rijders over één kam te scheren? Is elk blondje dom? Is elke Rus een hufter? Is Sjaak Swart de beste Ajacied ooit?

Ik begin met het idee dat BMW-rijders altijd de weg bezetten alsof ze op een privécircuit racen. Ik bedoel, wie heeft tijd om het gaspedaal helemaal in te trappen als in de file een soort carpoolkaraoke plaatsvindt? En dan die veronderstelling dat BMW-rijders niet weten wat richtingaanwijzers zijn, laat staan hoe ze gebruikt moeten worden. Echt waar. Tja, wie heeft tijd om die kleine hendeltjes aan de zijkant van het stuur te bestuderen als er al zo veel belangrijke dingen zijn om over na te denken? Kunt u niet een keer gewoon raden waar ze naartoe gaan en gewoon hopen dat u niet op hetzelfde punt eindigt?

We kunnen voorts niet voorbijgaan aan het feit dat BMW-rijders automatisch een contract ondertekenen waarin staat dat ze te allen tijde moeten claxonneren. Maar misschien zijn ze gewoon heel toegewijd aan het bewaken van de staat waarin de knop op het stuur verkeert? En bovendien, hoe anders zouden we weten dat het licht op groen is gegaan? De verkeerslichten zijn tenslotte alleen maar decoratie, toch?

Wanhopig ontsnappen

Laten we – kortom – niet vergeten dat het tijd is om wat medeleven te tonen. Misschien dat de reden waarom sommige BMW-rijders zo snel rijden is, dat ze gewoon wanhopig proberen te ontsnappen aan vooroordelen die hen achtervolgen. Ik zeg maar wat hoor.

Dus voor eens en altijd: BMW-rijders zijn niet per se aso’s. Net zoals dat niet elke hond bijt, niet elke kat ongevoelig is en niet elke papegaai de goorste scheldwoorden herhaalt, zijn ook niet alle BMW-rijders aso’s, achterlijk ongeduldig en claxon-fanaten. Geef hen de kans hun innerlijke zen te vinden, zelfs als dat betekent dat u af en toe moet raden welke kant ze op gaan.

Ideetje: laten we het de ‘aso’ herdefiniëren als ‘leuke bestuurder met een duidelijke voorkeur voor superieure Duitse techniek’. Klinkt beter en sympathieker, toch? Dus geef elkaar een vriendelijke knik, de volgende keer dat u een BMW-rijder tegenkomt. Want wie weet, ze zouden gewoon kunnen proberen u te laten zien dat ze meer zijn dan alleen een gaspedaal en een stuur.

Resumé: de volgende keer dat u een BMW voorbij ziet schieten als een drietrapsraket, onthoud dan dat er meer is dan alleen gaspedaal-liefde. Er schuilt namelijk een onverwachte wereld achter de glanzende lak van mijn 525i Executive. En wie weet, misschien heb ik wel een sleepkabel in m’n kofferbak. Om een pechvogel in een Dacia Duster op sleeptouw te nemen. Of zoiets.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.