Geroosterd varkentje – Blinde Maupie

Han Maas 18 jul 2023

Vlak voordat Rutte naar het spreekgestoelte liep om te horen dat zijn aftreden zou worden geëist, dacht Kaag hem een dolkhandje te helpen. Roosteren en een appeltje in zijn mond. Zij wilde het varkentje wel even wassen zodat zij in ieder geval nog maanden torenhoog van de daken kon schreeuwen dat zij de eerste vrouwelijke minister-president was.

Maar het lukte haar niet om ook maar één houterig been op tafel te zetten. ‘Hier scheiden onze wegen.’ Eindelijk heeft ze daad bij woord gevoegd.

Peter R. de Vries had na zijn leven meer vrienden die hem sympathiek en humoristisch vonden dan daarvoor. Had hij ze maar gekend. Over Mark Rutte, gelukkig nog in leven, wordt ongeveer hetzelfde gezegd. Een aardige man, nu ze van hem af zijn. Althans, pas ver na de verkiezingen in november. Een datum om te onthouden, Mark. Voorlopig blijft alles hetzelfde in jouw kneuzerige vluchtelingenkabinet. Ook jouw pensioen, dat heeft de gevluchte Carola Schouten niet kunnen verpesten, dat van mij en de rest van het stemvolk wel.

Toeslagenaffaire, corona-, gas-, klimaat-, woon-, asielcrisis et cetera. Genoeg crises gesignaleerd, daar ligt het niet aan, maar wie lost ze op? Rutte en consorten niet. Aan wie hangen we dan wel een nog niet behaald succes? ‘Pim Forever’. Ik moet daar toch wel aan denken als ik de naam Pieter Omtzigt hoor vallen. Aardige man, vindt iedereen, daar niet van, hoef je niet naar om te zien. Maar eerst elders een functie, dat lijkt sommigen beter.

Pim heeft het nooit kunnen bewijzen en Pieter moet dat nog maar eerst zien te doen: Blinde Maupie, eerst zien en dan geloven. Garantie tot aan de Kamerdeur, bij Caroline tot aan de staldeur.

De VVD schuift Dilan Yeşilgöz naar voren. Zij is namelijk zelf als jong meisje met een bootje naar Nederland gevlucht. Boze tongen beweren dat de KLM haar heeft opgehaald. Een vooruitziende blik. Weliswaar geen regeringsvliegtuig, maar wel voorrang bij de bagageafhandeling, neem ik aan.

Het voordeel zie ik niet zo. Dat is nu hetzelfde als bondscoach Ronald Koeman, wanneer we tegen Turkije spelen, een jonge speler die in Turkije speelt opstelt omdat hij weet hoe de Turken spelen. Onzin.

De afsluiting van het politieke jaar wordt niet meer gevierd met de traditionele barbecue. Te veel een ‘vleesfeest’. Esther Ouwehand is niet van plan haar magere Vegetarische Slagerspiesjes tussen de dikke kippendijen van Caroline van der Plas te leggen. Attje Kuiken voelt zich daar ook niet meer op haar gemak, ondanks haar verloving met groene Jesse. En wat Kaag knaagt, bij gebrek aan een geroosterd varkentje met een appeltje in zijn mond, weet niemand.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.