Omtzigt, de laatste hoop voor verandering?

Bryan Dijkhuizen 29 jul 2023

Het kabinet gevallen, de boel op zijn kop. En nu met de verkiezingen in zicht is het de vraag: wat gaat Pieter Omtzigt doen?

De onvermoeibare Omtzigt, die al jarenlang strijdt voor de gewone man en vrouw. Die de toeslagenaffaire boven tafel kreeg en duizenden gedupeerden een stem gaf. Omtzigt, met zijn eindeloze energie en niet aflatende dadendrang. Iemand die pal staat voor rechtvaardigheid en de burger weer centraal zet in de politiek.

Maar nu komt het erop aan. Gaat Omtzigt de makkelijke weg kiezen en uit de politiek vertrekken? Of durft hij de handschoen op te pakken en een volksbeweging op poten te zetten? Ik hoop vurig op dat laatste. Want er is een nieuw geluid nodig in Den Haag. De oude garde heeft gefaald. Rutte, Kaag, Hoekstra; stuk voor stuk hebben ze het vertrouwen geschonden. Het is tijd voor andere gezichten, gedragen door een frisse wind.

En dan te bedenken dat Frans Timmermans zich nu ook nog eens kandidaat heeft gesteld als lijsttrekker voor de PvdA/GroenLinks. Deze eurofiele Brusselaar, wiens beleid de gewone man alleen maar lijkt te benadelen. Met zijn Green Deal en hang naar een verenigd Europa.

Recht door zee en idealen

Nee, het is tijd voor andere gezichten, gedragen door een frisse wind. En wie kan die wind beter belichamen dan Omtzigt? Hij heeft laten zien recht door zee te zijn en te strijden voor zijn idealen. Die mentaliteit kunnen we gebruiken in het Binnenhof.

En de laatste peilingen zijn veelzeggend. Als Omtzigt een eigen partij zou beginnen, zou hij maar liefst 46 zetels halen.

Het laat zien dat Omtzigt een enorm momentum heeft weten op te bouwen. De kiezers snakken naar verandering en zien in hem de belichaming daarvan. 46 zetels, dat maakt hem in één klap tot een machtsfactor om rekening mee te houden. Sterker nog, het kan hem zelfs aan een meerderheid helpen.

Met 46 virtuele zetels op zak kan hij de wind in de zeilen krijgen die nodig is om het roer echt om te gooien. Omtzigt heeft het momentum, nu is het zaak om die kans met beide handen aan te grijpen. Het is tijd om een nieuw geluid te laten klinken in Den Haag!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.