‘Huiselijk geweld’ door de ex-partner is sfeerloos en er is niks huiselijk aan

Marianne Visser 8 feb 2023

Ook  zo klaar met de term huiselijk geweld en relationele sfeer? Laten wij het beestje bij de naam noemen: moord en doodslag.

Geweld door de (ex) partner wordt door politie en justitie bijna vergoelijkt als daad in relationele en huiselijke sfeer genoemd. Stop hier aub mee! Noem het beestje bij de naam: stalken, moord, verminken en doodslag.

Laten we beginnen met het serieus nemen van intimidatie, dreiging en stalking.

Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord door haar (ex-)partner. Iedere acht dagen, één vrouw. De dader is in veel gevallen de partner. Vrouwen die vermoord werden door partners en ex-partners, daar is een naam voor en die ‘naam’ is femicide. Femicide is zeer ernstig en verdient een harde aanpak.

Cultuuromslag radicaal nodig

Waar komt dit geweld vandaan? Heeft het te maken met het niet respecteren van je medemens? Je medemens als bezit/object zien?

Ruim een miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder hebben in 2022 te maken gehad met een of meerdere vormen van geweld achter de voordeur. 1,3 miljoen om precies te zijn, wat neerkomt op 9 procent van de bevolking. 6 procent werd zelfs structureel slachtoffer.

Wij hebben dringend een radicale cultuuromslag nodig bij ouder(s), partner, politie, justitie, scholen, universiteiten, overheid en bedrijfsleven. Te noemen: een kind, partner, student, werknemer of whatever is autonoom en verdient respect: iedere intimidatie en bedreiging doet af aan het respect voor elkaar. Als iemand denkt te kunnen intimideren, dreigen, stalken en geweld te kunnen toepassen, verdient dit afschuw van het netwerk, de samenleving en behoeft dit correctie en strafvervolging. Geweld, daar is niets huiselijks aan.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Huiselijk geweld’ door de ex-partner is sfeerloos en er is niks huiselijk aan
Sluiten