Heel Holland Hakt

Oscar van Schijndel 27 jan 2023

Het zou de naam kunnen zijn van een nog te organiseren dance event. Het werkwoord in de titel viert dit jaar namelijk zijn dertigste verjaardag. Het Nederlandse dancecollectief Musical Vandals bedacht in 1993 het begrip ‘Hakke’ voor de manier van dansen op gabbermuziek.

De collegae van Ech Heftag scoorden vervolgens een nummer 1-hit in onze dance chart met De Haag Hakkûh!. Maar dit stuk gaat helaas niet over hardcore, maar over haardcore. Niet over Blunt Axe met ‘ik ben d’r helemaal klaar voor‘, maar over botte bijlen waar menig boswachter helemaal klaar mee is.

Crisistijden zorgen voor creativiteit. Dat geldt dus ook voor de energiecrisis. Nogal wat mensen hebben in deze wintertijd van dure gas- en stroomcontracten de goeie ouwe houtkachel uit de mottenballen gehaald. Voor producenten van haardhout en bruinkoolbriketten uiteraard de aanleiding om eens even flink munt te slaan uit deze kachelrage. Zeker nu bruinkool in Garzweiler II weer volop mag worden gedolven. Totdat de Nederlander een lumineus idee kreeg, misschien wel na het nuttigen van de groenten van de eerste persoon enkelvoud van het in de titel gebezigde werkwoord.

Gratis en voor niets uit het bos

Waarom zou je helemaal naar Duitsland rijden voor bruinkoolbriketten, als je het haardhout gratis en voor niets uit het bos kunt halen? En dus gingen we, gewapend met botte en iets minder botte bijlen, het bos in. Eerst bleef het beperkt tot een rugzakje met aanmaakhoutjes. Daarna kinderwagens. Vervolgens kruiwagens en aanhangwagens tot busjes waar een paar kwintaal in kan.

Voor mij als schrijver van leuke stukjes was dit genieten van alle uitvluchten die de mensen verzonnen om hun houtkleptomanie te vergoelijken. „Tijd om de echte boeven eens terug te pakken”, „we stelen niet, we lenen het alleen maar en geven het als CO2 weer aan de natuur terug”. En misschien wel de mooiste van allemaal: „Wat is erger: in de koude winter hout gecontroleerd laten verbranden in een houtkachel, of in de hete zomer hout ongecontroleerd laten verbranden tijdens een natuurbrand?”

Beste mensen, die houtkachels zorgen voor overlast. Mensen met luchtwegaandoeningen zijn helemaal klaar met dit soort houtstook. Als de schoorsteen niet goed trekt, loop je het risico op een dodelijke vergiftiging. Daarnaast huisvest dood hout allerlei insecten en wordt het ook weer door andere insecten opgegeten. De natuur weet dit zelf maar al te goed; geen probleem zo groot of de natuur heeft er wel een oplossing voor. Dan moet er uiteraard nog wel natuur over zijn in dit land. Dus kappen graag met dat zinloze gekap.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.