Sportschool: do’s & don’ts

Berry Black 6 dec 2022

Omdat het nooit te laat is om met goede voornemens te beginnen (en nooit te vroeg om er weer mee te stoppen) ben ik lid geworden van de sportschool. Dat is even wennen in het begin.

Het is bijna januari, dus hier uit eigen ervaring de do’s & don’ts voor als je ook dit voornemen hebt. Eerst de don’ts.

Niet doen in de sportschool

  • Je sportschema volgen (kennelijk). Ik ben de enige die met zijn papieren schema van apparaat naar apparaat loopt, als een kind op speurtocht. Hoe alle anderen de apparaat- en gewichtsinstellingen uit het hoofd weten is mij een raadsel. Misschien doen die maar wat en maakt het boven een bepaald niveau niet meer uit wat je precies uitspookt in de sportschool?
  • Cassis in je bidon doen. Dat gaat lekken door de koolzuur, waarna de hele sportschool naar een open zakje snoepgoed ruikt.
  • Terug knipogen naar de fitnessinstructeur die de hele tijd naar alle dames knipoogt. Dat wordt niet gewaardeerd. Kennelijk is hij de enige die mag knipogen. Ouwe knipoogkapitalist.
  • Vragen of Star Wars: The Mandalorian opgezet mag worden in plaats van die suffe sportwedstrijden op de schermen in de sportschool. Dat weigeren ze. Vast bang voor spoilers.
  • Met je sportschoen vast blijven zitten in de band op de trapper van de hometrainer. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Eén schoen krijg ik nog wel los, maar die andere zit dan altijd muurvast. Daardoor sta ik heel ongemakkelijk te hinkelen, alsof ik net 10 minuten heb gefietst op een hometrainer zonder zadel.
  • Je eigen muziek opzetten als je de oortjes van je telefoon vergeten bent. Dat is irritant voor anderen. Misschien minder als je niet naar Kinderen voor Kinderen luistert.
  • Een grote sporttas meenemen. Doordat in de sportschool heel veel stangen en dergelijke uitsteken blijf je dan overal achter hangen met de hengsels. Ik neem zelf een handtasje van mijn vriendin mee.
  • Je luisterboek afluisteren op een lekker zittend sporttoestel, omdat je net bij een spannend hoofdstuk aangekomen bent. Zeker als er al een tijd iemand staat te wachten tot het apparaat vrij is wordt de realiteit dan spannender dan de beste thriller.
  • Het koordje van je sportbroek niet vastmaken als je buikspieroefeningen doet. Bij iedere beweging zakt je broek een beetje verder af. Ik heb de mensen tegenover mij nog nooit zo snel hun oefeningen zien doen.
  • Gluren naar de dames. Niet uit eigen ervaring, maar ik hoor van veel dames dat ze het gevoel hebben beloerd te worden in de sportschool. En dat dit een drempel vormt om te gaan sporten. Dus lijkt mij goed als we daar collectief mee stoppen.

Goed,  nu de do’s.

Wel doen in de sportschool

Ehm, weet ik veel! Zie ik eruit als een fitnessinstructeur? Vraag het hem lekker! Je hoeft alleen maar even naar hem te knipogen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.