Tweedehands rook

Fons Nijpels 5 dec 2022

Ik ben de Europese donkere dagen weer eens ontvlucht en bevind me in een ver zuidelijke omgeving met warme zon, wuivende palmen en prachtige stranden. Het is wel een eind vliegen, maar Zuid-Afrika is werkelijk niet te versmaden. En Kaapstad is dan weer de top van de pyramide. En ik ben niet de enige.

Vele mede-Europeanen zijn hier ook en genieten een tweede zomer van het jaar.

Op een mooie ochtend begeef ik me al vroeg naar het nog maagdelijke strand, zwem lekker in het verfrissende water, en vlei me daarna zacht neer op het al warme zand, waar ik gemoedelijk wegsukkel, genietend van de schone, onbedorven lucht en de vriendelijke ochtendzon.

Een half uur later of zo word ik opgeschrikt door een scherpe stank. Ik kijk om me heen en op een metertje of drie is een stel neergestreken, waarvan de vrouw een sigaret zit te roken. En de wind brengt de giftige afvalrook precies naar mijn neus. Even later maakt ze peuk uit in het schone zand en begraaft de plastic filter daar. Vijf minuten later steekt ze er nog een op en de geschiedenis herhaalt zich.

Peuken in de zee

Ik kijk verder om me heen en zie op grotere afstand nog twee anderen zitten te paffen, waarvan de afvalrook toevallig niet mijn neus bereikt. Maar wel die van anderen, waaronder kinderen en zwangere vrouwen. En natuurlijk verdwijnen ook hier de peuken in het zand, om bij de volgende vloed in zee te worden meegevoerd. Er heerst op de stranden hier een verbod op het gebruik van alcohol (wie heeft daar trek in op dit vroege uur?), en het strand is ook verboden voor honden. Maar over roken, het vergiftigen van medemensen en het achterlaten van peuken, is helaas niets geregeld.

Het doet mij herinneren aan de Nederlandse stranden in zomertijd. Ook daar is de ellende van het berookt worden een voortdurende bedreiging van strandplezier. Jaarlijks worden er vele tonnen plastic afval, veelal peuken dus, van de stranden gehaald, maar dat is natuurlijk maar een fractie van wat er jaarlijks in zee verdwijnt.

Wanneer leren al die verslaafde paffers nu eindelijk eens om hun smerige afvalrook niet aan anderen toe te dienen? Ik denk: nooit. En daarom moet de overheid ingrijpen door op alle stranden, en alle andere plekken voor gemeenschappelijk gebruik, een algeheel rookverbod in te stellen. En dus niet alleen ter voorkoming van onvrijwillige toediening van giftige tweedehands tabaksrook, maar ook om de grootschalige vervuiling door peuken aan te pakken.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.