Vogelverschrikker gezocht

Eric Olivier 10 okt 2022

Vogelverschrikker gezocht voor op mijn dak, in weer en wind, tegen een schappelijke vergoeding. Of ik probeer er een van hout en afgedankte kleding te fabriceren. Ik ga er in ieder geval niet zelf staan, want ik blijf liever binnen in mijn comfortabele appartement.

Daar woon ik al sinds de oplevering in 1985. En heel prettig ook. Aardige buren, groene omgeving in het hart van ons land. Nee, daar ligt het niet aan. Totdat dit jaar de herfst zich aankondigde met hevige regenbuien. Normaal gesproken speelt zich dit buiten af, maar ik kreeg er binnen ook een staartje van mee.

De ochtend na de eerste storm zag ik tot mijn grote schrik een natte uitloper van een meter lang op het behang in de hoek van mijn slaapkamer die grenst aan het balkon. Aangezien ik nul bouwtechnische kennis bezit, heb ik direct een afspraak gemaakt met de verhuurmaatschappij. Intussen nam ik toch maar eens een kijkje op zolder, vrezend dat ik zou moeten waden in een flinke plas regenwater. Dat was gelukkig niet het geval, maar in de probleemhoek was het wel nat. Er bleek ook een stuk isolatieschuim tussen zoldervloer en dak te ontbreken. Toen ging me een licht op: nestelende kauwtjes! Dit euvel ook doorgegeven aan de verhuurder met het verzoek om isolatieschuim mee te nemen, in de stellige overtuiging dat dit het probleem zou oplossen.

Intussen bleef het maar regenen en lekken. Ik weet nu wat een behangblaar is…
Improviseren maar met doeken en duct tape. Stress, ergernis en foeteren op de verhuurder die de urgentie niet leek te snappen.

Een paar dagen later bekeek de servicedienst de natte hoek en constateerde dat er een dakpan is verschoven. Daar bleek om veiligheidsredenen een hoogwerker voor nodig te zijn. Zomaar op het dak lopen en de dakpan recht leggen, een simpel klusje zou je zeggen, is er tegenwoordig niet meer bij. Bij dit bezoekje bleef het helaas, ondanks mijn klachten over het gebrek aan urgentie en zelfs een afspraak waarbij men niet kwam opdagen… Nogmaals aangekaart via een appje (het laat zich raden in welke termen) en toen drong het zowaar tot de verhuurder door dat er echt iets moest gebeuren.

Het wachten is nu op de beloofde hoogwerker. Gelukkig blijft het voor langere tijd droog en zijn de kieren van vuller voorzien, maar de kauwtjes zullen ongetwijfeld terug blijven komen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.