De herfst leren appreciëren

Marieke Franken 30 sep 2022

Wat is er leuk aan de herfst? In mijn ogen niks.

De blaadjes die vallen, de lucht wordt donker en grijs. Het houdt niet op met regenen. De temperatuur voelt koud als ijs. Mentaal val ik elk jaar weer terug, ik krijg weer moeite met mijn bed uit te komen. In oktober hoor je alleen maar gekuch en laat me vooral geen signalen en berichten horen dat we dit jaar weer niet aan corona ontkomen.

Wat is er leuk aan de herfst? Ik kan er oprecht niet van genieten.

Sociale activiteiten nemen altijd af. Het eenzame gevoel sluipt erin. Fietsen in de kou maakt me bekaf. Naar buiten ga ik opeens met tegenzin. De afgelopen jaren heb ik vooral in november veel mensen verloren. Misschien probeer ik ook wel van dat gevoel te vluchten. De herfst komt dan mijn vlucht verstoren. Maar ik ga niet naar buiten om mijn hart te luchten.

Wat is er leuk aan de herfst? Voor mij eigenlijk niet veel.

Wijsheid komt met de jaren en zo ook dit besef. Ik zal de herfst draaglijker voor mezelf moeten maken. Minder verstoppen, meer naar buiten, meer lef. Dat zal de tijd versnellen en hoe sneller de tijd, hoe eerder we in december raken. Ik moet het gewoon proberen. Niet voor de mensen om me heen, maar voor mij, Marieke zelf. De herfst leren appreciëren. Hopelijk ben ik dan tijdens elk seizoen mezelf.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De herfst leren appreciëren
Sluiten