Paniekvoetbal op het Binnenhof

Dave Hagenstein 16 aug 2022

De nieuwe coronawet is, zonder een goede analyse en evaluatie, een ondoordachte spoedklus. Als er sprake is van paniek, dan is de (wet)strijd bij voorbaat verloren.

De regering zou eens stage moeten lopen bij topclubs zoals Ajax, PSV of Feyenoord. Bij deze clubs wordt er gewerkt met planning op lange termijn, elke individuele actie en al het teamspel worden minutieus geanalyseerd. Het kabinet kiest uitsluitend voor de ‘lange bal’ en die leidt tot balverlies en slordig spel. Evaluaties en analyses zijn twee cruciale begrippen om doelen te behalen.

Analyse en evaluatie

Covid-19 is een nieuw fenomeen en men moet het doen met de kennis van het heden. Voortschrijdend inzicht zal beslist een nieuwe visie op dit verschijnsel met zich meebrengen. Toch zou een planmatige benadering meer rendement opleveren en minder schade toebrengen.

Met een goede analyse kunnen ze het effect berekenen van bepaalde factoren zoals: doeltreffendheid van de vaccins, de kracht van het virus, het effect van de avondklok, de lockdown en de economische gevolgen. Ze doen het vaak wel maar het wordt niet geïmplementeerd in een nieuwe strategie.

In de evaluatie kunnen ze beoordelen of er goede keuzes zijn gemaakt. En: of vaccins goed presteren. Woorden als haalbaarheid, bruikbaarheid zijn van toepassing. En uiteindelijk: waren de keuzes verstandig en wat betekent het voor het behalen van de doelstellingen?

Bedreiging vrijheid

Met de coronawet in de hand wordt de vrijheid van de Nederlander bedreigd. Op een ondoordacht moment kunnen ze de paniekknop indrukken en worden er acties uitgevoerd zoals naar Chinees model.  Het zal zo’n vaart niet lopen, zal beslist een aantal optimisten stellen.  Het zou even onwaarschijnlijk zijn als de oorlog nu in Europa.

En wat zijn de gevolgen als lieden van dubieuze signatuur invloed hebben op de regeringsbesluiten? De weg naar een dictatuur is snel geplaveid. En die situatie is denkbeeldig waar we te maken hebben met een groot aantal crises en complexe situaties die maar niet worden opgelost. De bevolking mort.

Handhaving

Waar regels en wetten zijn, daar moeten ook handhavers zijn. In het verkeer wordt er toch ook gecontroleerd op snelheid? Door gebrek aan handhavers hebben criminelen vrij spel.  Dus als je afstand houden en de mondkapjesplicht niet kunt handhaven, begin er niet aan.

Net als angst is paniek een slechte raadgever en is niet de juiste instelling om een goed beleid te maken. Inspelen op de situatie, op het juiste moment met de juiste maatregelen, dat is de kunst. De bal is nog niet eens gespeeld en ze hebben al verloren.

Kabinet: ‘Bezint eer gij begint’.

Een permanente coronawet: ‘NEE’.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.