De voedselindustrie

Jacqueline van de Logt 30 aug 2022

Eén van onze eerste levensbehoeftes. Vroeger moest men het met weinig doen, maar was het wel vers en onbewerkt. Oerfood. Het lijkt weer terug te komen. Althans er is weer een nieuwe hype. Genaamd food designing; lekker een bordje met gebakken sprinkhaan op een bedje van algen.

Betekent dit een kentering in ons relatieve ongezonde eetpatroon van de westerse samenleving? Daar waar de steden grote impact hebben op de lokale voedselproductie. Waar men de kaasboer moet zoeken en je overladen wordt met nutellashops, Dunkin Donuts, McDrek enzovoorts.

Ook de levensmiddelen in de supermarkt met keurmerken van ‘gezond leven’ zitten vol met geraffineerde suikers en andere chemicaliën om de houdbaarheid te verlengen. Vers is er al lang niet meer bij.

Toen kwamen er ineens de green health meisjes en consorten die menig boeken over de toonbank lieten gaan om ons te laten geloven dat smoothies echt übergezond zijn.

Een smoothie zit boordevol suikers. En men vergeet gemakshalve te vermelden dat de essentiële vezels verloren gaan tijdens het persen. Ook filterkoffie is niet zo gezond, omdat de filter de anti-oxidanten uit het gouden goedje haalt. In een flesje vitaminewater uit de supermarkt zitten maar liefst 6 suikerklontjes.

Eten is fascinerend en je raakt er niet over uitgepraat.

Kunnen wij als consument iets doen aan ons eetpatroon waar we vaak belazerd worden? De wereldbevolking bestaat inmiddels uit 500 miljoen mensen met obesitas. Schrikbarend.

Zeker kunnen wij dat. Het antwoord is heel eenvoudig. De rotzooi laten staan, dan worden de schappen vanzelf gevuld met gezond voedsel.

Ons lichaam hunkert naar natuurlijke voeding, voldoende vitamines, mineralen, vetten en eiwitten.

Er zijn lifecoaches die beweren dat door een positieve mindset je ziektes kunt overwinnen. Ik zie mezelf al zitten op de bank met een zak chips, lurkend aan een fles rum en pakje sigaretten wegpaffend met een big smile. Daar wordt de big pharma vast heel blij van, maar ik houd dat niet lang vol. Wat wij moeten doen is de Dora hagelslag, de straciatella yoghurt en de macaronimixkruiden niet kopen en gewoon weer terug naar de basis.

Minder vlees eten zou ons ook niet misstaan.

Als je beseft dat er in een dorp waar kippenboeren zijn er net zoveel fijnstof in de lucht hangt als in een stad waar de scooters je voorbij razen.

Economen pleiten voor meer export. Ondanks dat de milieugrens allang is overschreden. We zijn al exportland nr. 2 van de wereld. Groente en fruit prima, maar geen vlees en zuivel.

Er moet een nieuw businessmodel komen. Minder dieren, betere productie.

Regiofarming en kortere lijnen. Zijn onze boeren daartoe bereid? Ik denk het wel, als de overheid dit stimuleert. Ik besef dat biodiversiteit lastig is, maar we willen de kinderen van onze kinderen later toch ook een onbespoten appel laten plukken.

Oh, en meneer Rutte. Wat dacht u van vettax en suikertax in plaats van btw op groente en fruit? U houdt toch ook van een gezond leven?

Zag u onlangs uw fiets nog parkeren bij het Koninklijke huis.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.