De huisartsenzorg over de kop

Rachida Issaoui 4 jul 2022

Een huisarts heeft elke 10 of 15 minuten 1 patiënt en dat vanaf 8.00 tot (met een beetje geluk) 17.00 uur Vaak gaan ze nog wel door tot een uur of 19-20.00 om alles af te handelen. Tussen de middag zijn er de visite’s naar de minder mobiele patiënten.

Na vijven moet een huisarts soms ook nog door naar de huisartsenpost en dit geldt regelmatig ook voor het weekend.

Bomvolle agenda’s zorgen dat wij als doktersassistenten elke dag kritisch kijken naar oplossingen. We willen onze patiënten allemaal helpen, maar kunnen ze niet allemaal direct kwijt op het spreekuur. Soms lijken we wel toverfeeën. Vooral als patiënten boos worden, toveren we een glimlach op het gezicht. Want de glimlach van de doktersassistente, maakt alles beter.

Ik ben blij wanneer onze patiënten inleven, wanneer ze lang moeten wachten. We doen echt ons best. Soms staan er tien mensen in de wacht. We denken innovatief en roeien met de riemen die we hebben. Hebben onze roosters in blokken ingedeeld om de omstandigheden beter te maken. We werken Lean.

Daar ligt het niet aan. Het ligt aan de complexe  problematiek en de achterstanden in de zorg de we moeten opvangen. Sinds corona is er ook een enorme zorghonger waarneembaar.

Steunkeus half uur werk

Daarnaast hebben de zorgverzekeraars een enorme vinger in de pap. Een simpel medicijn is soms niet leverbaar omdat het niet meer wordt vergoed, een steunkous aanvragen voor onze patiënten kost ons een half uur werk. Om vooral te achterhalen wat er nu weer aan machtigingen nodig is en waar het naartoe gefaxt of gemaild moet. Om nog maar te zwijgen over het vinden van een plek voor onze patiënten die  thuiszorg of een verpleeghuis nodig hebben. Dit kost soms een hele dag bellen en pleiten.

Dit is het topje van de ijsberg van hoe wij dagelijks werken en met elkaar overleven. Alles wat onze patiënten bij ons neerleggen pakken we op, het zit in de kluis van onze harten. Dit vanwege de eed die we hebben afgelegd.

Wij zijn de poortwachters, de spil in de eerstelijnszorg. Maar we kunnen het niet meer aan zoals het nu gaat. In sommige gebieden in Nederland is de huisarts verdwenen, er is een groot tekort aan doktersassistenten. Er is een leegloop.

Kom deze week op voor jouw huisarts en jullie doktersassistenten. Steun ze in deze actieweek.

#iedereeneenhuisarts

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De huisartsenzorg over de kop
Sluiten