Zo stiekemweg…

Willem Althof 23 jun 2022

Heb je het door? Let je wel op?

Want zo stiekemweg worden wij allen toch maar behoorlijk in het pak genaaid zeg. Hoe ik daarop kom? Nou, om te beginnen de onmetelijke prijsstijgingen van dagelijkse producten. Nog niemand heeft mij uit kunnen leggen, of ik kan het maar niet begrijpen, waarom de brandstofprijzen aan de pomp zo enorm zijn gestegen. Ja, zo stiekemweg betalen we in vergelijking met een jaar geleden gemiddeld zo’n 39(!) procent meer aan de pomp en dan heeft onze regering de accijnzen nog verlaagd.

Thuis: gas & elektra, mensen nog aan toe, de laagste inkomens krijgen 800 euro ter compensatie voor de enorm gestegen energieprijzen. Zou het de lading dekken? Denk het niet. Ik mag nog van geluk spreken dat ik in een zogenaamde nul-op-de-meter-woning woon. Nu nog wel, want over twee jaar vallen zowat alle subsidies weg.

Winst in de supermarkten

De meest stiekemweg zijnde handel is met name de supermarktketens. Hadden zij het zo beroerd tijdens de coronamaatregelen? Nee hoor, juist niet, als zowat de enige winkeliers mochten zij open blijven en het nieuws stond bol van de berichten over de gemaakte winsten door deze concerns. Leuk voor ze en hun aandeelhouders.

Maar nu? Zo stiekemweg worden er prijsverhogingen door mij geconstateerd waarbij ik me afvraag, waarom dan? Voorbeeld: een pakje Blueband margarine van 250 gram kostte een jaar geleden 1,29 euro. Nu kost hetzelfde pakje 1,49 euro. Hoppa, zo stiekemweg maar liefst 15,5 procent duurder. Ik kan nog vele voorbeelden geven van de grootgrutters/graaiers.

Zo stiekemweg hebben ze inmiddels ook al andere trucs bedacht om ons te naaien. Neem nu bijvoorbeeld een rolletje wc-papier. Heb je dan niet gemerkt dat de binnenrol een grotere doorsnede heeft en dat er dus minder papier op een rol zit? Boeven zijn het! Inhoud van verpakkingen worden onaangekondigd verminderd. Zelfde verpakking, minder inhoud. Kijk maar eens goed. Een al jaren toegepaste truc en wij hebben het veel te laat door.

Overal de term duurzaam

Zo stiekemweg worden we ook geacht ‘duurzamer’ te gaan leven, overal wordt de term duurzaam aan vast geplakt. Tegenwoordig moeten we ons schamen als we niet duurzaam leven. Sodemieter toch een end op met je duurzaam. Zolang de grote vervuilers blijven vervuilen en polders worden volgestort met pfas waar ministers over beslissen dat er dan toch mag worden ingepolderd. Ik kan hier best boos om worden. Metingen bewijzen dat bewoners rond de Tata staalfabrieken en bewoners en gebruikers van de Hedwigepolder zieker zijn dan elders. Dan ga je dáár toch wat aan doen minister?!

En dan de elektrische auto. Miljoenen/miljarden subsidies worden er verstrekt om zowel de fabrikanten als ons maar te pushen elektrisch te gaan rijden. Jaja. Geen wegenbelasting maar dat houdt op. Vanaf januari 2025 gewoon weer dokken maar hoeveel? Laden aan de paal, hebbie al door waarom de elektriciteitsprijzen maar zo blijven stijgen?

Het is simpel, alle miljarden welke zijn gebruikt om tijdens de coronacrisis Nederland overeind te houden worden nu teruggehaald, zo stiekemweg…

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo stiekemweg…
Sluiten