De leven

J.C. Verschuure 31 mei 2022

Soms vraag je je af wat je hebt gedaan met je leven, en of het allemaal de moeite waard is geweest. De meeste dingen waren dat niet. Hoe meer je deed, hoe minder het voorstelde.

Of andersom: hoe minder je deed, hoe beslissender het was. Zo is de leven, ook al zeggen Johan Derksen, Psychologie Magazine en Sex & the City het tegenovergestelde.

Zo bracht ik ooit een helse twee weken door in het paradijs. Treinen door Europa met twee koppels als afsluiting van de studieperiode eindigde voor alle vier in eenzaamheid. Niemand wist achteraf hoe en waarom. Het begon zo goed, en de foto’s zeggen alles: je beste vrienden fotograferen terwijl ze slapen, een lachende Italiaanse dame belaagd door tientallen duiven, slapen in de bagagenetten van de treincoupés.

Ik troostte een Engelse jongen die de stop op Corfu had gemist van de veerboot van Italië naar Griekenland, en zijn vrienden kwijt was. Wij kregen een lift naar Athene, die eindigde met een hotel met dakterras en uitzicht op de Akropolis. De wegen van de twee koppels waren echter ondertussen gescheiden, en het ging al fout.

De twee spraken nauwelijks meer met elkaar, totdat de tent werd leeggeroofd door Zuid-Italiaanse boefjes. Die hadden een lokdame uitgezet om ondergetekende te misleiden. De eerste dame in kwestie huilde hysterisch en het koppel ging na de ontnuchterende terugreis als vrienden uiteen. Wij zagen elkaar twee jaar later op straat; zij had een draagzak om met daarin een baby.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.