Overheid gooit per 2025 woningmarkt nog verder in slot

Rinaldo Daro 20 apr 2022

De roverheid is weer op zoek naar geld. Waar? Bij de overbelaste burgers en de bedrijven, waarbij ze blijkbaar vergeten dat hogere kosten automatisch aan de consument doorbelast worden. Prijsstijgingen dus. Oplopende inflatie dus.

Meer (midden)inkomens voor wie de maand langer is dan het geld op de bankrekening. Misschien moeten ze eindelijk eens vaart maken met de belastinghervorming en tegelijkertijd veel minder partijpolitiek gerichte projecten die tot mislukking gedoemd zijn. De burger ziet het van mijlenver aankomen, maar de politiek kent een andere realiteit.

Graantje van mee pikken

Vanmorgen in de dagkrant: Box 3 zal per 2025 veranderd worden, waaronder de waardeontwikkeling van vermogensbestanddelen zoals koerswinst of koersverlies van aandelen en waardestijging of waardedaling van onroerend goed. Die laatste. Daar kan ik mij bijzonder kwaad over maken. Gemeenten plukken de huizenbezitters al jaren met de almaar stijgende WOZ-belasting mede door waardebepaling met de natte vinger. Vergeten wordt dat een huis onderhoud behoeft en dat vele tienduizenden euros kost. Sterker, elke euro die de bezitter aan zijn huis verspijkert, wordt als waardevermeerdering gezien en daar willen ze een graantje van mee pikken.

Dames en heren (lokale) politici: voor de gemiddelde Nederlander is een huis geen beleggingsobject. Los van de noodzaak van een veilige haven voor de familie ook vaak een spaarpotje voor de oude dag als aanvulling op de AOW en/of wanneer gelijkvloers wonen noodzakelijk wordt (verhuizing naar een dure huurwoning in de vrije marktsector) of er extra hulp ingehuurd moet worden.

Regeren is achteruit kijken geworden

De overheid wil dus de winst bij verkoop gaan belasten. Ik voorspel vast het resultaat dat zij in 2035 zullen begrijpen. Regeren is tenslotte achteruit kijken geworden. De toch al vastzittende huizenmarkt komt verder tot stilstand. Ouderen verhuizen niet meer, maar blijven in een te groot huis – geschikt voor jonge families met kinderen – wonen en nemen in geval van noodzakelijke aanpassingen een aflossingsvrije hypotheek voor een verbouwing. Een aangezien de luchtfietserij van Hugo de Jonge binnen een paar weken al blijkt vast te lopen, hoeven we niet op een forse aanwas van woningen te rekenen. Ergo, de huizenprijzen zullen weer verder oplopen en grote(re) huizen komen niet vrij.

De rijkeren onder ons kunnen wel de pecunia missen, dus richt je daarop en niet op de inmiddels uitgeklede lage en middeninkomens. Stel een vermogensbelastingvrije ondergrens in. Niemand in Nederland is tegen belasting betalen, maar wel voor dwaze dure plannen en helemaal in onzekere tijden en de optelsom van de vele, vele, vele, vele financiële blunders en misstanden. Zet de tering naar de nering zoals de burger zelf wél moet doen. Dezelfde burger die nog steeds op het beloofde zoet wacht.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.