Geloofwaardige stem

Olav Kroon 15 mrt 2022

Bij het openen van de voordeur zie ik twee enveloppen liggen. Die met het onbekende handschrift trekt direct mijn aandacht. Het blijkt een handgeschreven brief van een Jehova’s getuige te zijn.

De korte samenvatting: Gods Koninkrijk is de enige hoop voor de mensheid. Goed om te weten. Tijd voor de volgende envelop. Daarin zit een brief van de gemeente met alle informatie over de gemeenteraadsverkiezingen. Globaal lees ik het door. Daarna pak ik beide brieven in mijn handen: is dit een teken of toeval? Het lijkt wel of een hogere macht mij naar het stembureau wil hebben.

Dat zou best uitzonderlijk zijn. Ik geloof niet (meer) dat mijn stem het verschil maakt. Waarom? In 2012 stemde ik op Diederik Samson van de PvdA. Die hielp mijn vertrouwen in de politiek naar de Filistijnen. In plaats van een tegengeluid te bieden, werd hij een apostel van Rutte’s VVD. De Judas… Maar goed, laat ik vergevingsgezind zijn en een andere koers kiezen. Dus bekijk ik het partijprogramma van Jezus Leeft. Het gaat bij het eerste partijpunt helaas al mis. “…, Jezus is gekomen voor de hele wereld, ook voor de Nederlanders.” En dan blijkt dat deze partij niet in mijn gemeente meedoet. Maakt het verhaal toch een tikkeltje ongeloofwaardiger.

‘Gewoon’ is een populair woord

Waar moet mijn stem dan naartoe? Ondertussen wandel ik buiten in de lentezon door ‘mijn’ gemeente. Om de vijftig stappen kom ik een of meerdere verkiezingsposters tegen. Een populair woord bij diverse politieke partijen is ‘gewoon’. Zouden ze een contract bij hetzelfde campagnebureau hebben afgesloten? Overigens had de SP wel wat hulp kunnen gebruiken. De slogan Strijd mee is absoluut de rotte tomaat van alle clichématige campagnekreten. Het agressieve concept wijkt ook erg af van alle andere posters waarop politici als filmsterren poseren en je met zo’n aandoenlijke ‘wij-zijn-er-echt-voor-jou-en-gaan-het-verschil-maken’-gevoel aankijken. Lekker ongemakkelijk.

Misschien overtuigt een gelikte campagnevideo mij. Ik open YouTube en zie tussen mijn aanbevelingen een campagnevideo van de Partij tegen de Burger staan. Dat klinkt interessant! Na alle video’s te hebben bekeken, weet ik hoe Nederland er op landelijk en gemeentelijk niveau echt voorstaat. Zij zijn voor mij de meest geloofwaardige stem in dit ‘politieke partijenparadijs’. Helaas doet deze partij dit jaar weer niet mee. Dus ik hoop – nee, sorry, bid – dat ze misschien meedoen aan de volgende verkiezingen. Dan stop ik met klagen en ga ik weer met plezier naar het stembureau!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.