Prikspijt, Thierry en complottheorieën

Nick Gosselaar 1 jan 2022

‘Prikspijt’ werd het woord van het jaar in 2021. Onterecht, naar mijn mening. Het woord van het jaar was ‘complottheorie’. Nooit eerder kan de geschiedenis geïntroduceerd worden van complottheorie naar werkelijkheid.

Naam van het jaar 2021 moet ‘Thierry’ worden. Want ja; hoe erg je hem misschien ook haat, je moet toegeven dat hij vaak de waarheid gesproken heeft. Thierry Baudet had vaker gelijk dan velen voor mogelijk hielden. Misschien nog wel vaker dan de fractievoorzitter zelf gewild had.

Het meest misbruikte woord, zal ‘complottheorie’ zijn. Vrijwel alles wat ooit een complottheorie was, en té gek voor woorden leek om hier ooit te gebeuren, is werkelijkheid geworden. Lockdowns zouden aanhouden na massale vaccinatie. De prikjes zouden ons niet uit de crisis helpen. Ongevaccineerden zouden steeds meer vrijheden verliezen. Het kabinet bleek banden (lees: verplichtingen) naar het World Economic Forum te hebben. En als paradepaardje: de eerste twee prikken, blijken het begin van een abonnement bij Pfizer of een andere gigant in de farmaceutische industrie. Anders verlies je immers het groene vinkje.

Afstrippen van je ego

Klik maar weg. Lees maar niet verder. Ik weet immers hoe het is. Het afstrippen van je ego, en toegeven dat mensen die jij zelf zó vreselijk verafschuwde toch gelijk hadden, is pijnlijk. Maar als je toch blijft lezen; wees eerlijk naar jezelf. Ja, inderdaad. Je stond aan de verkeerde kant. Jammer, maar dat betekent niet dat je nu alsnog een goede keuze kunt maken. Je bent erin geluisd. Je geloofde de horrorverhalen van meneer De Jonge en Rutte.

Het bleek allemaal niet zo akelig. Natuurlijk, covid 19 is een ziekte en er gaan mensen dood met een positieve coronatest. Maar is het niet vreemd dat de cijfers die weergeven hoeveel gevaccineerden op de IC liggen, niet gedeeld worden? Is het niet vreemd dat je een boosterprik moet nemen omdat de eerste twee niet goed werkten? Is het niet raar dat onze demissionair minister van Volksgezondheid informatie achterhoudt die kritisch is op zijn voorstellen?

Wij zijn niet elkaars vijand

Maar vooral: hoe raar is het dat we al zólang in deze situatie zitten? Simpel. We kijken niet genoeg om ons heen. Een groot deel van de bevolking focust niet op de concrete leugens uit Den Haag, maar meer op de haat van andersdenkenden. We zijn helemaal niet elkaars vijand.

Wij zijn niet elkaars vijand, net zoals dat de overheid niet onze vriend is. Blijf in 2022 dichtbij jezelf en neem niet zomaar aan wat er gezegd wordt. Kijk zelf wat er gaande is. Wanneer je eenmaal ziet dat er iets niet pluis is, heb je het meestal bij het rechte eind. Gelukkig nieuwjaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prikspijt, Thierry en complottheorieën
Sluiten