Oudejaars-tv

Ditger Peters 7 jan 2022

Ik vond het aanbod op tv voor de oudejaarsavond een beetje karig. Zeker gezien de strengere maatregelen tijdens de feestdagen.

Er is al niet zo veel bezoek toegestaan dus hoe maak je een jaarwisseling dan nog spannend? De regels breken en een besmetting riskeren valt natuurlijk ook onder de noemer ‘spannend’, maar zelf dacht ik meer aan een medium met wat meer vermaak.

Ik zocht naar een dikke hype op tv. Een jaarwisseling is dé gelegenheid bij uitstek voor de ‘gewone tv-zenders’ om de kijkers weer eens af te pakken van Netflix, Disney Plus of Amazon Prime. Maar NPO1 kwam met het programma Mindfuck en SBS6 kwam met Wie van de Drie. Het voelde als een inspiratieloze maandagavond, maar dan op oudejaarsavond. Jammer. Gemiste kans.

Tv moet bluffen

Wat ik had willen zien was concurrentie! Bluffen! Groots uitpakken en tegen elkaar opbieden met goede films en programma’s. En niet lafjes afhaken met de programmering nadat de klok ons het nieuwe jaar inluidde. Heb je als omroep geen cabaretier kunnen strikken? Zet dan al je chips in op die blockbuster trilogie die je aanbiedt! Gooi er een Lord of the Rings-trilogietje doorheen en plan het zo dat Gandalf en Merry om vijf voor twaalf het volgende dialoog voeren:

Merry: „It’s so quiet.”
Gandalf: „It’s the deep breath before the plunge.”

Vervolgens pleur je die nieuwjaarsklok in beeld en ga je aftellen. Een dikke cliffhanger. En Gandalf bouwt de hype voor het nieuwe jaar op.  Zodat je om kwart over 1 weer verder kan en de aandacht van de kijkers vasthoudt. Er is nu een reden om nog wakker te blijven tot tenminste 01.00 uur. Want de strijd voor Midden Aarde is nog niet gestreden. En de strijd voor de kijkcijfers met oud en nieuw ook nog niet. RTL 7 draait namelijk V for Vendetta en na het aftellen van de klok begint V om precies 00.00 uur met zijn iconische ouverture, waarmee hij het volledige parlement opblaast. Vuurwerk! Knallen! En het dragen van een masker (maar dan net op een andere manier).

Helaas…

Maar Veronica laat dit niet op haar kop zitten. De zender wil het oude nostalgische gevoel van romeinse kaarsen weer aanwakkeren en daarom is zij op kerstavond al begonnen met de Harry Potter-reeks. Zodat Neville Longbottom in The Deathly Hallows Part 2 om precies 1 minuut over 12 de brug opblaast.

Maar helaas, wij kregen Mindfuck en Wie van de Drie.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oudejaars-tv
Sluiten